Baljós folyamatok Kínában

Vágólapra másolva!
A HSBC által készített beszerzési menedzserindex (PMI) előzetes értéke a kínai feldolgozóipar további gyengüléséről árulkodik. A 48,3 pontos érték a májusi 49,2 pontnál is gyengébb, ami alapján mi arra számítunk, hogy a második negyedéves GDP bővülés még a csalódást keltő első negyedéves 7,7 százaléknál is alacsonyabb lehet. Az elemzők többsége korábban optimistább volt, ezért úgy véljük, nyomás alá kerültek az elemzők és hamarosan lefelé módosulhatnak a prognózisok. Eközben a bankközi piacon tovább emelkednek a kamatok, a likviditás hiánya egyre nagyobb probléma. A feszültség napról napra fokozódik, a jegybank azonban eddig ölbe tett kézzel nézi az eseményeket. 
Vágólapra másolva!

Az európai idő szerint ma hajnalban közzétett előzetes beszerzési menedzserindex (PMI) a kínai gazdaság további zsugorodásáról árulkodik. A júniusra vonatkozó előzetes érték 48,3 pont, ami továbbra is az 50 pontos vízválasztó szint alatt van és a májusi 49,2 pontnál is alacsonyabb. Ez összességében a kínai gazdaság folytatódó gyengülését jelzi.

Forrás: Origo

A HSBC által elkészített előzetes felmérés mindig egy héttel a végleges adat előtt jelenik meg és nagyjából a szokásosan megkérdezett beszerzési menedzserek 85-90 százalékának véleményét már magában foglalja. Ezek alapján elég valószínű, hogy a végleges index értéke is alacsonyabb lesz az előző havi 49,2 pontos értéknél.

Az 50 pont alatti szintek a gazdaság zsugorodásáról árulkodnak, ezért előreláthatólag a második negyedéves kínai GDP adat még az előző negyedévben meglepetésre csalódást okozó 7,7 százalékos értéknél is alacsonyabb lehet. A legtöbb elemző nem erre számított korábban, ezért ahogy az investor.hu hasábjain korábban is írtuk, szerintünk várható még további lefele módosítás az elemzői várakozásokban.

A felmérésben feltett kérdések alapján az összes alindex romlott. Mind a belföldi, mind az export megrendelések csökkenéséről számoltak be az érintett feldolgozóipari menedzserek. A keresleti oldal gyengesége az árak csökkenésén is látszik, a vállalatok tehát nem tudnak árat emelni, sőt, inkább csökkentenek annak érdekében, hogy el tudják adni termékeiket. Ilyen körülmények között a feldolgozóipari cégek kevesebb alapanyagot rendelnek és inkább a meglévő készleteiket értékesítik. Ez egyrészt a készletadatokból látszik, másrészt az alapanyagok árának csökkenése is azt jelzi, hogy kisebb a feldolgozóipari cégek felől érkező kereslet.

Forrás: Origo

Minden tényező tehát arra utal, hogy rövid távon az ipari termelés és a gazdaság is gyengül. Mivel a jelenlegi kínai vezetés többször hangoztatta, hogy a gazdaságélénkítő lépésekkel szemben inkább a szerkezeti reformokat támogatja (értsd: beruházásvezérelt gazdaság helyett fogyasztásvezérelt modellre való átállás), ezért úgy véljük, rövid távon a gazdasági növekedés üteme tovább lassulhat. Hosszabb távon, a szerkezeti reformok megvalósulását követően viszont beállhat egy fenntartható növekedési szint, bár az az idénre tervezett 7,5 százalékos szint alatt lehet majd.

A gyenge PMI adatokkal párhuzamosan a HSBC csökkentette az idei évre vonatkozó GDP növekedési prognózisát és most úgy vélik, 7,4 százalékkal bővülhet a Kínai gazdaság 2013-ban. Ez a kormány által meghatározott 7,5 százalékos szint alatt van. Az elemzők többsége egyébként még mindig úgy véli, hogy a 7,5 százalékos szint fölötti növekedés elérhető lesz idén. Mi továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, hogy az elemzők nagy része még túl optimista. A kínai vezetés korábban arra utalt, hogy amíg nem csökken 7 százalék alá a negyedévente publikált GDP növekedés, addig nem fognak gazdaságélénkítő lépésekhez folyamodni.

Forrás: Origo

Eközben a bankközi piacon tovább emelkedtek a hozamok, de a jegybank továbbra sem avatkozott be likviditásfokozó lépésekkel. Bővebben tegnap írtunk a kínai bankközi piacon kialakult likviditás-szűke szituációról, ami vélhetően a hónap végéig tovább fokozódhat, ha nem lép a központi bank.

Forrás: Origo

Ha a hét napos repo ráta értékére vetünk egy pillantást, akkor még szemléletesebben látszik a hozamemelkedés. A néhány napja még 6 százalékos kamatláb 12 százalék fölő emelkedett a mai napon, ami jól mutatja a kínai bankközi piacon uralkodó feszültségeket.

Forrás: Origo