Vágólapra másolva!
A többség szerint már szeptemberben mérsékelheti a kötvényvásárlásokra fordított keretét a Fed, miközben alig pár hete kisebbségben voltak az ebben hívő elemzők. A Fed kivonulása a legfontosabb piaci motívum lehet az előttünk álló hónapokban, így biztosak lehetünk benne, hogy minden ezzel kapcsolatos hírt árgus szemekkel figyelnek majd a befektetők. Meglátásunk szerint ugyanakkor a Fednek nem célja és nem is érdeke összeborítani a piacokat, így a kivonulását is olyan simára szeretné venni, amilyenre csak lehet.
Vágólapra másolva!

A szeptemberi kétnapos ülésén kezdheti el csökkenteni a Fed az eszközvásárlási programját a Bloomerg által megkérdezett elemzők többsége szerint, a jegybank ekkor a jelenlegi 85 milliárd dollárról 65 milliárd dollárra mérsékli majd a kötvényvásárlásokra költött pénzét. Ben Bernanke jegybankelnök szavai úgy tűnik, figyelmeztetőleg hatottak, hiszen miközben a Bloomberg mostani felmérésében a válaszadók 44 százaléka szerint indul szeptemberben a csökkentés, június első napjaiban még csak 27 százalék volt a szeptemberre voksolók aránya (a válaszadók 13 százaléka még most sem számít a kötvényvásárlások visszafogására 2013-ban, míg 43 százalékuk vagy októberre vagy decemberre teszi a lassítás kezdetét).

Az egész kérdésnek az ad különös jelentőséget, hogy az elmúlt hetekben a legfontosabb piaci mozgatórugóvá lépett elő a Fed várható kivonulása az agresszív monetáris stimulusból, a szerdai kamatdöntéshez kapcsolt közlemény pedig egészen meglepően határozottan állította, hogy a Fed akár a közeli jövőben elkezdhet kihátrálni, ha ezt a makrogazdasági környezet lehetővé teszi. Sokak számára meglepő módon negatívan reagált a piac, hiszen a Fed kivonulásának oka alapvetően jó hír: a gazdasági növekedés kellően erős lehet ahhoz, hogy a Fed lassan levegye a lábát a gázpedálról.

A másik oldalról ugyanakkor az elmúlt években egészen jól kereshetett, aki a Fed pénznyomtatásának nyomán a piacok emelkedésére spekulált, ezek a szereplők pedig az egyébként egészen kedvező makrogazdasági kilátásoktól függetlenül kénytelenek átértékelni stratgéiájukat, és leginkább realizálják a megszerzett profitokat. A Fed kivonulásával kapcsolatos félelmek leginkább a kötvénypiaci hozamok emelkedésén (azaz a kötvények árfolyamának esésén) mutatokozott meg igazán, de mivel az elmúlt évek QE programjai a részvénypiacra is kedvező hatást gyakoroltak, a tőzsde is délnek vette az irányt.

Egyelőre nehéz igazságot tenni a szélsőségesen negatív, 2008-as összeomláshoz hasonló forgatókönyveket vizionáló elemzők, és a tőzsdei rali hosszú évekig való folytatódásáról beszélő guruk között, de az kétségtelen, hogy az elmúlt napokban látványosan megroppant valami a piacokon. Meglátásunk szerint a mostani korrekció tartósabbnak bizonyulhat, mint az év eleje óta pár alkalommal látott, de csak néhány napra kiterjedő esések. A kötvényhozamok emelkedése több úton negatívan hathat a részvények megítélésére, még ha egyébként nem beszélhetünk egekig emelkedő kamatokról.

Ha máskor nem, hát most van tehát itt az ideje annak a korrekciónak, amiről már többször írtunk 2013 első felében. Ezzel együtt abban is biztosak lehetünk, hogy a Fed nem fogja hagyni, hogy a kivonulása igazán romba döntse a piacokat, azonnal finomítani fog kommunikációján, ha erre utaló jeleket lát, hiszen sok tekintetben éppen azokat a vélt vagy valós eredményeket tenné ezzel semmissé, amiket az élénkítő programmal elért. Nem mellékesen Ben Bernanke 2014 elején leköszön az elnöki posztról, így már csak ezért sem valószínű, hogy igazán drasztikusan szeretné megvonni a Fed támogatását (vagy éppen kábítószerét) a piacoktól.