Nehezebb dolguk lesz az áfacsalóknak

Vágólapra másolva!
Az EU-ban elharapódzott áfacsalást azzal szeretné visszaszorítani az Európai Bizottság, hogy kiterjesztené a fordított áfafizetést például a mobiltelefonok értékesítésére, a telekommunikációs szolgáltatásokra, számítógépekre, táblagépekre, vagy például a gáz és az elektromos áram szállítására az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Két fronton indítana harcot az Európai Bizottság (EB) az egyre kritikusabb méretet öltő áfacsalások megfékezésére: gyorsabb reagálással és a fordított áfafizetés kiterjesztésével − írja a Napi Gazdaság. Néhány hónap kell azonban még, hogy a pontos szabály megszülessen, addigra dolgozzák át a 2006-os áfairányelvet.

A lap arra emlékeztet, hogy az unió jelenleg csak kivételes esetben engedi meg a tagállamoknak, hogy fordított áfafizetést alkalmazzanak. Ennek lényege, hogy az áfát nem az eladó, hanem a vevő fizeti be, így nem lehet azzal trükközni, hogy a vevő visszaigényli azt az áfát, amit az eladó sosem fizetett meg. Néhány szolgáltatásnál, terméknél az unió megengedi ezt különösebb korlátozás nélkül, ilyen a fémkereskedelem vagy az építési munka.

Arra is van lehetőség, hogy egyéb termékekre is kérjen egy tagállam fordított áfafizetést, ezt azonban egyrészt alaposan meg kell indokolnia és a procedúra nagyon hosszadalmas, másrészt a módszer ilyenkor csak határozott ideig alkalmazható − amíg nem talál ki valamit a tagország akár ellenőrzésben, akár egyéb szabályozásban az áfacsalások meggátolására. Ráadásul Brüsszel engedélye nem is automatikus: pár hónapja a magyar kormány kérte, hogy a sertéshús kereskedelménél is fordított áfát lehessen alkalmazni, azonban a bizottság a magyar kérést visszautasította.

Magyarország kért fordított adózást a gabonakereskedelemre, amelyet meg is kapott 2014 nyaráig, ám egyelőre nincs jele, hogy bármit tudna kezdeni a hatóság a csalókkal. Ezt a problémát ismerhette fel Brüsszel, amikor a szabályozás megújításáról döntött a minap. A tervek szerint a jövőben sokkal gyorsabb lesz a kérelmek elbírálása, emellett több szolgáltatásra, illetve termékre terjedhet ki a fordított adóztatás. Ide kerül várhatóan a mobiltelefonok értékesítése, a telekommunikációs szolgáltatások, a játékkonzolok, számítógépek, laptopok és táblagépek kereskedelme, az integrált áramkörök adásvétele, a gáz és az elektromos áram szállítása, a nyers, illetve félig feldolgozott fém értékesítése és a gabonakereskedelem – számol be a Napi Gazdaság.