Tovább fog szenvedni a kínai tőzsde

Vágólapra másolva!
A kínai jegybank óvatos erőfeszítései a likviditásproblémák kezelésére vélhetően nem lesznek elegendőek a befektetői aggodalmak eloszlatására, emiatt további lejtmenetek várhatóak a kínai részvénypiacon a Goldman Sachs szerint. Az elmúlt napokban kialakult likviditási hiány a bankközi piacon a kínai gazdasági növekedési problémákkal együtt távol tarthatják a befektetőket a kínai tőzsdétől, ennek lesz betudható a korrekció elmaradása rövid távon.
Vágólapra másolva!

Nem várható felpattanás a kínai részvénypiacon a közeljövőben, mivel a kínai jegybank óvatos erőfeszítései a likviditásproblémák kezelésére vélhetően nem lesznek elegendőek a befektetői félelmek enyhítésére a Goldman Sachs szerint - írja a CNBC.

A befektetői félelmek a múlt héten erősödtek fel, amikor hatalmasat ugrott a kínai bankközi kamatláb (SHIBOR ráta), ezzel pedig évek óta nem látott likviditási problémák merültek fel. Erre válaszul még pénteken be is avatkozott a kínai jegybank, amikor 50 milliárd jüan értékben bocsátott likvid forrásokat a bankok rendelkezésére, ami után csökkentek is a hozamok. De hétfőn újra kiújult a pánik, miután a hétvégén a központi bank (PBOC) egyik szakembere úgy nyilatkozott, hogy jelenleg megfelelő szinten van a bankrendszer likviditása, amiből arra lehetett következtetni, hogy nem nagyon lehet számítani a jegybank további beavatkozására.

Forrás: Origo

A Goldman úgy véli, hogy a hitelezés lassulása miatt csökkenni fognak a tőkeberuházások, ez pedig nyomasztólag hathat a GDP növekedésre. A kínai gazdaság lassulása pedig komoly problémákat okozhat, elsősorban a hitelezés elszaladása, és egy ingatlanpiaci buborék kialakulásának veszélye miatt, ráadásul jelentős világgazdasági következményekkel járhat.

Habár a kínai jegybank tegnap is megerősítette, hogy biztosítani tudja a pénzügyi rendszer stabilitását, a kamatlábak továbbra is magasan találhatóak, emiatt a piaci szereplők sem nyugodhatnak meg. A 7-napos bankközi repo kamatláb kissé csökkent, ami a feszültségek óvatos enyhülésére utal, de a 7,2 százalékos értéke még jóval a 3 százalékos éves átlag fölött mozog. A félelmek amiatt erősödhetnek, hogy a PBOC nem tűnik túl elkötelezettnek a likviditási gondok megoldására, és inkább a hitelezés visszafogását javasolja a bankoknak.

Forrás: Origo

A válság miatt a Shanghai Composite részvényindex az elmúlt 16 napból 14-et eséssel zárt, ami után már három és féléves mélypontján mozog. A Goldman Sachs szerint a likviditási problémák ideiglenes és felületes kezelése nem lesz elegendő a korrekció beindításához, és a kínai tőzsdén további lejtmenetek várhatóak.

A bankház szakértői úgy vélik, a szűk bankközi likviditás folytatódni fog, ami az emelkedő amerikai hozamokkal, és a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt elriaszthatják a befektetőket a vásárlásoktól. Ugyanakkor ha folytatódnak az esések, egyes befektetők számára már vonzó belépési szintek alakulhatnak ki, így hosszú távon elképzelhető az árfolyamok emelkedése a bankház szerint.

Shanghai Composite

Forrás: Origo

A kínai likviditásproblémák, és a növekedési aggodalmak miatt a jüan sorozatban az ötödik napja gyengült, és a dollárral szembeni árfolyama 6,1478 körül mozog. Az HSCB elemzői szerint folytatódhat a jüan gyengélkedése, és év végén 6,16-ig ugorhat a dollárral szembeni jegyzése.

USD/Jüan árfolyama

Forrás: Origo