Elképesztő profitnövekedés a Goldman Sachsnél

Vágólapra másolva!
Kirobbanó profitnövekedésről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében a Goldman Sachs. Az amerikai nagybank egy év alatt megduplázta nyereségét, melyre még a legoptimistább elemzők sem számítottak. A cég ezt leginkább a 30 százalékkal növekvő árbevételének köszönheti, és különösen a befektetési banki üzletágban, és a kereskedési szolgáltatói szegmensben produkált erős számokat a vállalat. A remek eredményekre kisebb emelkedéssel készül nyitni a részvény.
Vágólapra másolva!

Remek eredményekről számolt be második negyedéves gyorjelentésében a Goldman Sachs. A vállalat egy év alatt több mint duplájára növelte nyereségét, amivel az elemzői várakozásokat is messze felülteljesítette. A szakértők ugyanis csak 2,89 dolláros egy részvényre jutó nyereségre (EPS) számítottak, míg a tényleges profit 3,7 dollárt tett ki papíronként. Ez 1,9 milliárd dolláros nettó profitnak felelt meg.

A társaság ezt bevételének 30 százalékos növelése mellett érte el, mely 8,6 milliárd dollár fölé ugrott a várt 7,97 milliárd dollár helyett. Ez többek között a befektetési banki tevékenység remek eredményeinek köszönhető, az üzletág 1,55 milliárd dollárral járult hozzá a Goldman Sachs árbevételéhez, ami 29 százalékkal magasabb összeg az egy évvel korábbinál.

Forrás: Origo

Az intézményi ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások szegmensében 11 százalékos volt a bevétel éves növekedése, mely 4,31 milliárd dollárt tett ki. Ebből 2,46 milliárd dollárt a fix kamatozású értékpapírokkal, devizákkal és nyersanyagokkal folytatott kereskedési tevékenység tett ki, míg a maradék 1,85 milliárd dollár a részvénykereskedelemből származott. Előbbi 12 százalékkal, utóbbi pedig 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

A Goldman kiemeli, hogy elsősorban a kedvező befektetői környezetnek (Fed eszközvásárlási programja által támogatott tőzsdei ralinak) köszönheti az árbevételének felfutását ebben az üzletágban. A második negyedév második felétől viszont jóval nagyobb kihívást támasztottak feléjük a nehezedő piaci körülmények (hozamemelkedések, piaci árfolyamingadozások hevességének növekedése).

Ezen túl a cég hitelezési, és saját számlás befektetési tevékenysége 1,42 milliárd dollárral, a befektetési menedzsment tevékenysége pedig 1,33 milliárd dollárral járult hozzá a 8,6 milliárd dolláros bevételhez.

Forrás: Origo

A Goldman Sachs egy sajátrészvény-visszavásárlási programot is végrehajtott a negyedév során, melynek keretében 10,5 millió darab részvényt vásároltak vissza a tulajdonosoktól átlagosan 152,8 dolláros árfolyamon, összesen 1,6 milliárd dollárért. A vállalat erős működését mutatja, hogy a cég Tier 1-es tőkemegfelelési rátája 15,6 százalékra emelkedett az első negyedévi 13,3 százalékról, amivel messze túlteljesíti a kötelező előírásokat.

Ezzel elmondható, hogy rendkívül erős negyedévet zártak az eddig jelentő nagy amerikai bankok. Pénteken a JP Morgan és a Wells Fargo, hétfőn pedig a Citigroup számolt kirobbanó eredményekről, miután mindhárom társaság jelentős mértékben, a vártnál nagyobb ütemben tudta növelni profitját és árbevételét.

A remek eredmények ellenére csupán 0,6 százalékos pluszban készülnek nyitni a Goldman Sachs részvényei. A papírok egyébként 28 százalékot meneteltek már ebbe az évben, még tavaly összesen 41 százalékos emelkedésre voltak képesek.

Goldman Sachs (NYSE)

Forrás: Origo