Hol van az új Julia Roberts és Brad Pitt?

James Franco, Anne Hathaway
Vágólapra másolva!
Szó sincs róla, hogy Pitt, Cruise, Clooney, Hanks, vagy épp Roberts, Bullock és Jolie egyhamar átadni készülnének Hollywood trónját az utánpótlásnak. Nem látszik még világosan, hogy kik lehetnének az utódaik, de aki odafigyelt az utóbbi egy-két évben, már láthatja, ki az a pár ragyogó, negyven alatti tehetség, aki a kasszáknál és a díjátadókon is bizonyított. Bemutatjuk Hollywood potenciális új A-ligáját. 
Vágólapra másolva!

Brad Pitt, George Clooney, Julia Roberts, Tom Cruise, Tom Hanks, Angelina Jolie, Sandra Bullock, Robert Downey Jr., Johnny Depp, Matt Damon - ők Hollywood emblémái; szupersztárok, akik több, mint egy évtizede nagyjából azon a szinten vannak, hogy bármit megtehetnek. Annak adnak interjút, akinek ők akarnak, átírathatnak forgatókönyveket, ha szerepelni kívánnak egy filmben, kedvükért felduzzasztanak szerepeket, de ha úgy tetszik, egész éves szabadságot vesznek ki. Minden jel arra mutat, hogy ők makacsul ragaszkodnak hosszú évtizedek alatt elért helyükhöz a csúcson és Julia Robertset leszámítva (bár idén ő is díjesélyes főszerepben tér vissza Meryl Streep partnereként az Augusztus Oklahomában-nal) megbízhatóan szállítják a százmilliós bevételeket. A 43 éves Matt Damon ugyan még döbbenetesen hitelesen alakított húszévest a Túl a csillogáson-ban, de be kell ismerni, hogy a legtöbb hollywoodi főszerep harmincas férfiaknak és huszonéves nőknek terem, így bizarr lenne, ha Emma Watson Angelina Jolie-val és Ryan Gosling George Clooney-val versengene szerepekért.

Angelina Jolie, Brad Pitt és George Clooney Forrás: AFP

Más kérdés, hogy Jolie vagy Clooney potenciális szerződtetése esetén simán átírnának egy főszerepet huszonéves nőről harmincas nőre, vagy harmincas férfiről ötvenes férfire. Ilyen hatalma viszont a fiatalok közül nem sok színésznek van. Egy sikeres franchise főszerepe például még korántsem jelenti azt, hogy a márkanéven kívül is be tudnák vonzani a közönséget a moziba, vagy, hogy a márkanév ne érdekelne ugyanannyi embert egy másik arccal. Intő példa lehet Brandon Routh, a hét évvel ezelőtti Superman sorsa, ami alapján a hasonló adottságokkal rendelkező Henry Cavillnak (Az acélember), Chris Evansnak (Amerika kapitány) vagy Chris Hemsworthnek (Thor) sem kell azt hinnie, hogy nem cserélhetik le őket egy tollvonással egy másik izmos csávóra. Nem neveznénk A-ligás színésznek az Alkonyat-széria tinibálványai közül a fiúkat, hiszen sem Robert Pattinsonnak, sem Taylor Lautnernek nem sikerült még a vámpírsorozaton kívül bizonyítania. Más a helyzet viszont Kristen Stewarttal és még inkább Jennifer Lawrence-szel, akik már a kasszarobbantó sorozataik előtt is hollywoodi sztárnak számítottak.

Az alábbiakban hat női és hat férfi sztárt emelünk ki, akikben megvan a potenciál, hogy évtizedekre megragadjanak a hollywoodi élvonalban.

- - -

Jennifer Lawrence

Nincs még egy színésznő, aki momentán forróbb portékának számítana Hollywoodban. 23 éves, tehetséges, gyönyörű, kétszer jelölték Oscarra és második próbálkozásra meg is nyerte, bizonyított drámai színésznőként, komikaként és akcióhősnőként is, magazinokat és tévéműsorokat lehet eladni a nevével és mindemellett tök normális és tök vicces csajnak tűnik.

Jennifer Lawrence Az éhezők viadala című filmben Forrás: Fórum Hungary

A jól nevelt, minden megnyilvánulásukra kínosan ügyelő hollywoodi színésznők között felüdülést jelent a szabadszájú, szétszórt Lawrence, aki pár óra leforgása alatt elnyalt az Oscar-pódiumon, beintett a fotósoknak és hülyét csinált Jack Nicholsonból, mégsem volt senki számára kétséges, hogy ő Hollywood új hercegnője. Két jól tejelő franchise-ban is részt vesz (Az éhezők viadala, X-Men), de közben a Napos oldal-lal megnyílt drámai lehetőségeket sem szalasztja el, ráadásul az Oscar-díjat hozó film rendezőjéhez (David O. Russell - American Hustle) és szereplőtársához (Bradley Cooper - Serena és American Hustle) is hű marad.

Színészi csúcsteljesítmény: Winter's Bone - A hallgatás törvénye
Anyagi csúcsteljesítmény: Az éhezők viadala
Ő lehet az új: Angelina Jolie

- - -

Ryan Gosling

Valószínűleg a pincébe zárva töltötte az elmúlt két évet, akinek még nem tűnt fel, hogy a Drive és az Őrült, dilis szerelem szimultán támadásának köszönhetően Ryan Gosling lett a filmrajongók megváltója. A Gosling-jelenség hatása univerzális; nemtől és kortól függetlenül lehet benne látni a gyengéd, kölyökkutya-tekintetű szerelmest és a kíméletlen keménycsávót, ráadásul neve épp olyan jól cseng a művészmozikban, mint a multiplexekben.

Ryan Gosling a Drive című filmben Forrás: Fórum Hungary

Mindezek ellenére eddig egyetlen filmje sem hozott százmillió dollárnál többet az Egyesült Államokban és a Gengszterosztag, illetve a Csak Isten bocsáthat meg bizonyították, hogy még messze van a tévedhetetlen szupersztár státusztól. Idei legjobb filmje, a Túl a fenyvesen csak DVD-n érkezik hozzánk, közben pedig saját első rendezését (How To Catch a Monster) és Terrence Malick egyelőre cím nélküli, álomszereposztással (Natalie Portman, Cate Blanchett, Rooney Mara, Christian Bale, Michael Fassbender, Benicio Del Toro) bíró szerelmesfilmjét forgatja. Óriásrobotokkal vagy képregénygonoszokkal harcolni biztos nem látjuk egyhamar.

Színészi csúcsteljesítmény: Blue Valentine
Anyagi csúcsteljesítmény: Őrült, dilis szerelem
Ő lehet az új: Brad Pitt

- - -

Emma Watson

Jól példázza a férfi és női színészek karrierdinamikája közötti különbséget, hogy míg Daniel Radcliffe másfél évvel a Harry Potter-széria lezárása után színházban és tévésorozatokban keresi önmagát és még igen messze van attól, hogy felnőtt férfiként tekintsünk rá, Emma Watson rövid időn belül a legkapósabb női sztárok közé került és Carey Mulligannek vagy Scarlett Johanssonnak szánt szerepeket nyúl le.

Emma Watson az Egy különc srác feljegyzései című filmben Forrás: Pro Video

Egyelőre úgy tűnik, okosan válogat, hiszen az Egy különc srác feljegyzései-ben és Sofia Coppola Lopom a sztárom-jában is jutalomjátékra nyílt lehetősége, még ha a Harry Potter-filmek közönségének csak töredéke előtt is. Az Itt a vége cameo-feltűnésében humorérzékéről is tanúbizonyságot tesz, következő nagyobb szerepéért pedig fél Hollywood sorban állt: Darren Aronofsky Noé-ja várhatóan ötvözi majd a profi hollywoodi látványt a rendező művészi igényességével. Nem mellesleg Aronofsky szinte minden eddigi filmjében a maximumot hozta ki színésznőiből, legutóbb a Fekete hattyú-ban az Oscarral is jutalmazott Natalie Portmanból.

Színészi csúcsteljesítmény: Egy különc srác feljegyzései
Anyagi csúcsteljesítmény: Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész
Ő lehet az új: Natalie Portman

- - -

Channing Tatum

Első pillantásra olyannak tűnik, mint a bármelyik tucatsuttyó a Balaton Soundról, de Channing Tatum nem csak a negyven alatti hollywoodi színészek egyik legsokoldalúbbika, de legokosabb üzletembere is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a Forbes évente közzétett legjobban kereső színészek listáján megelőzi Tom Cruise-t, Hugh Jackmant és Mark Wahlberget is.

Channing Tatum a Magic Mike című filmben Forrás: Big Bang Media

A G.I. Joe két részével vagy a Kedves John! és a Fogadom című nyálas lányregényekkel nem mondhatni, hogy a minőségre ment volna rá, de ne feledjük, hogy Clooney, Pitt és Matt Damon után ő lett a zseniális Steven Soderbergh kabala-színésze (A bűn hálójában, Mellékhatások) és együtt még egy olyan bukásszagú témából is sikerült intelligens szórakoztatást kihozniuk, mint Tatum saját férfisztriptíztáncos élményei. A Magic Mike-ból nem csak az derült ki, hogy istenien táncol és jó a humorérzéke (utóbbi nagyjából ugyanakkor a 21 Jump Street-ben is egyértelművé vált), de az is, hogy kellő öniróniával rendelkezik, ami elengedhetetlen a tartós hollywoodi sztársághoz. A második részt lehet, hogy ő fogja rendezni és a hivatalosan visszavonult Soderbergh csak operatőrként segíti majd.

Színészi csúcsteljesítmény: Magic Mike
Anyagi csúcsteljesítmény: G.I. Joe: A kobra árnyéka
Ő lehet az új: Matt Damon

- - -

Anne Hathaway

A neveletlen hercegnő-vel egy csapásra ismertté vált Hathaway mindent bevetett a gyereksztár-skatulya ellen: lepattant alkoholistát formált meg a Rachel esküvőjé-ben, megöregítette magát a Brokeback Mountain-ban és merész szexjelenetet vállalt az Ámok-ban. Szégyenlős azóta sem lett, legalábbis a Szerelem és más drogok-ban jóval többet mutatott magából, mint Julia Roberts valaha is, de mégis sokan csak az ártatlan romantikus komédiák hősnőjeként szeretnék látni.

Anne Hathaway A sötét lovag - Felemelkedés című filmben Forrás: InterCom

Szerencsére ezt a szerepkört meghagyta Kate Hudsonnak és Reese Witherspoonnak és inkább vállal kisebb szerepeket ambiciózusabb projektekben, mint például tavaly A sötét lovag - Felemelkedés Macskanőjeként és A nyomorultak Oscar-díjig kesergő Fantine-jaként. Egyetlen problémája, hogy valamiért nagyon sokakat irritálnak spontánnak távolról sem nevezhető köszönőbeszédei és reakciói, amit szabályos gyűlöletkampány jelzett az Oscar-szezon idején. A díjat azért elnyerte, de tény, hogy pont a szintén idén kitüntetett Jennifer Lawrence ellentéte; nagyon szeretne sztár lenni és nagyon szeretne mindenkinek megfelelni. Ráférne egy adag Julia Roberts cinizmusából.

Színészi csúcsteljesítmény: Rachel esküvője
Anyagi csúcsteljesítmény: A sötét lovag - Felemelkedés
Ő lehet az új: Julia Roberts

- - -

James Franco

Anne Hathaway valószínűleg máig átkozza a napot, amikor elvállalta az Oscar-díjatadó háziasszonyi feladatait Hollywood legkiszámíthatatlanabb férfi színésze, James Franco oldalán. A tehetsége és kinézete alapján pedig már rég Franco lehetne Hollywood legnagyobb sztárja, ha közben nem arra fordítaná energiái kilencven százalékát, hogy a világ legjelentősebb kortárs művészévé váljon.

James Franco a Spring Breakers című filmben Forrás: Fórum Hungary

Képzőművészi, írói és filmrendezői próbálkozásaira lényegesen gyérebb a kereslet, mint színészi munkájára, de ez nem szegi kedvét, sőt, mintha kissé derogálna neki az olyan közönségfilmekben való szereplés, mint az Óz, a hatalmas vagy A majmok bolygója: Lázadás (az Oscar-házigazdáskodásról nem is beszélve). Ennek ellenére remekül teljesítenek a popcornmozis és többnyire a szívós komédiák világába tett kirándulásai (Itt a vége, Ananász expressz) is és jelenléte a tíz-tizenöt évvel ezelőtti Johnny Depphez hasonlóan némi művészi hitelt kölcsönöz a hollywoodi kommerszfilmeknek. A legjobb mégis akkor, amikor erőskezű, egyedi látásmóddal rendelkező rendezők irányítják (127 óra, Milk, Spring Breakers) igényes, felnőtteknek szánt, de nem feltétlenül rétegfilmekben.

Színészi csúcsteljesítmény: 127 óra
Anyagi csúcsteljesítmény: Óz, a hatalmas (ha a Pókember-trilógiát nem számítjuk, amelyben csak mellékszereplő volt)
Ő lehet az új: Johnny Depp

- - -

Jessica Chastain

Két éve, Az élet fája bemutatója előtt nem győzték kérdezgeti a filmvilágban, hogy ki lehet ez a lány, aki leakasztott egy álomfőszerepet Terrence Malick várva-várt filmjében Brad Pitt partnereként. A válasz viszont olyannyira nyomatékos volt, hogy 2011-et akár Jessica Chastain-évnek lehetett volna kikiáltani (az Arany Pálma díjas Malick-film mellett szerepelt A segítség-ben, a Take Shelter-ben, a Coriolanus-ban, és Az adósság-ban is), ha éppen nem követi 2012-ben egy még durvább sikersorozattal (Zero Dark Thirty - A Bin Láden-hajsza, Fékezhetetlen, Mama).

Jessica Chastain a Zero Dark Thirty - A Bin Láden-hajsza című filmben Forrás: Fórum Hungary

A Meryl Streep - Cate Blanchett - Julianne Moore iskola folytatója, hiszen mindig nagyon körültekintően választ szerepeket és ezerarcú kaméleon, aki tud túlvilági tündér, szexi végzetasszony vagy kőkemény lángelme is lenni. Az Amerikai Filmakadémia csak kapkodta a fejét az egészpályás letámadás láttán, bár becsületükre legyen mondva, tavaly (A segítség) és idén (Zero Dark Thirty) is jelölték Oscar-díjra. Mindkét alkalommal megérdemelte volna a győzelmet, de nagyobb összegben le mernénk fogadni, hogy öt éven belül Oscar-díjas lesz és még egy pár jelölést begyűjt. Az igényességet és a kitartóan magas színvonalú munkát meg kell becsülni Hollywoodban.

Színészi csúcsteljesítmény: Zero Dark Thirty - A Bin Láden-hajsza
Anyagi csúcsteljesítmény: A segítség
Ő lehet az új: Meryl Streep

- - -

Bradley Cooper

Későn futott be és egy ideig nem is tűnt többnek egy Ryan Reynolds-kaliberű másodvonalbeli figuránál, aki magas, izmos, elevickél pár akciófilmben, majd öt ével később eltűnik a süllyesztőben. 2009-ben ugyan ő volt az a szerencsétlen, aki asszisztálni kényszerült az egyébként szinte minden filmjével kasszasiker-biztos Sandra Bullock egyik legnagyobb bukásához, az Ő a megoldás-hoz, de Bullockhoz hasonlóan vele is nagyon gyorsan fordult a kocka.

Bradley Cooper a Napos oldal című filmben Forrás: Fórum Hungary

A Másnaposok kellemes meglepetés volt a bugyuta, fantáziátlan hollywoodi komédiák sorában és Coopernek biztosította a legnagyobb áttörést a szereplőgárdából. A hihetetlen sikerből ugyan nem tudott azonnal profitálni és sorra szerződött le az olyan jelentéktelen filmekhez, mint A szupercsapat, a Csúcshatás vagy éppen a Másnaposok két szükségtelen folytatása. A Napos oldal-lal viszont újra sikerült a bravúr; egy közönségfilm, ami vicces, őszinte és eredeti - a díjakat főleg partnernője, Jennifer Lawrence gyűjtötte be, de Cooper hasonlóan briliáns volt az instabil főhős bőrében. Ráadásul pár hónappal a megérdemelt Oscar-jelölése után a Túl a fenyvesen-ben ismét nagyot alakított, pont Ryan Gosling ellenében, akit, amikor két éve legyőzött a People magazin legszexisebb férfije választásán, konkrétan utcai tüntetések szerveződtek. Mostanra már az elszánt Gosling-hívek közül is sokakat sikerült meggyőznie.

Színészi csúcsteljesítmény: Napos oldal
Anyagi csúcsteljesítmény: Másnaposok
Ő lehet az új: Tom Hanks

- - -

Rooney Mara

Talán korainak tűnhet a megelőlegezett bizalom Rooney Mara esetében, hiszen még annyi ideje sem ismerjük, mint Jessica Chastaint vagy Jennifer Lawrence-t, ráadásul eddig csak két filmet mutattak be a főszereplésével (plusz egyet, az Ain't Them Bodies Saints-t, amelyben szintén óriásit alakít, már láttuk Cannes-ban), de szembetűnő, hogy David Fincher után most a legnagyobb rendezők állnak sorba, hogy vele dolgozhassanak.

Rooney Mara az Ain't Them Bodies Saints című filmben Forrás: Cannes Film Festival

Elsőként Soderbergh csapott le rá és végzet asszonyát csinált belőle a Mellékhatások-ban, de hamarosan láthatjuk Terrence Malick, Spike Jonze (Her) és Stephen Daldry (Trash) kamerája előtt is. A huszonéves hollywoodi sztárocskák valószínűleg eszik a kefét, hogy minden izgalmas szerepet ez a szótlan, porcelánbaba-szerű lány nyúl le, de most nagyon úgy tűnik, hogy ha sötét hajú főszereplőnőt akarnak a producerek, akkor elsőként őt hívják. A nagy kérdőjel csak az maradt, hogy ha Finchernek és Marának is így tele a naptárja, akkor sor kerül-e még vajon A tetovált lány második és harmadik részének leforgatására. Rooneynak valószínűleg az lenne az érdeke, hogy ha visszatér az Oscar-jelölést is hozó karakterhez, akkor azt felfedezője és ne egy beugró rendező vezényletével tegye.

Színészi csúcsteljesítmény: A tetovált lány
Anyagi csúcsteljesítmény: A tetovált lány
Ő lehet az új: Winona Ryder

- - -

Joseph Gordon-Levitt

A 32 éves, de még mindig meglehetősen kölyökképű Gordon-Levitt több mint húszéves karrierre tekinthet vissza és hosszú ideig úgy tűnt, hogy megreked a független filmek világában. 1999-ben még Heath Ledgerrel játszott együtt (10 dolog, amit utálok benned), akire kísértetiesen hasonlított is, de öt évvel később a Titokzatos bőr-ben nyújtott hipnotikus alakítása meghozta a főszerepeket, melyek közül a kultkedvenc Beépülve és az utóbbi évtized egyik legjobb romantikus komédiája, az 500 nap (nyár) emelkedtek ki.

Joseph Gordon-Levitt a Looper című filmben Forrás: ProVideo

A Beépülve rendezőjével, Rian Johnsonnal annyira egymásra találtak, hogy azóta még két filmet forgattak együtt (The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek, Looper - A jövő gyilkosa) és a Looper sikere mindkettőjüket új dimenziókba repítette. Közben Hollywood legkapósabb rendezőjévé vált Christopher Nolan is megtalálta a múzsát Josephben és az Eredet után A sötét lovag - Felemelkedés-ben is kulcsszerepet bízott rá, ami akár egy új Batman-széria kiindulópontja lehetne az ő főszereplésével. Ennek megvalósulására van némi esély (akár a most bejelentett Batman-Superman közös filmben), de addig sem vesztegeti az időt, első rendezésében, a Don Jon-ban fergeteges vígjátéki szereppel ajándékozta meg saját magát.

Színészi csúcsteljesítmény: Titokzatos bőr
Anyagi csúcsteljesítmény: A sötét lovag - Felemelkedés
Ő lehet az új: Keanu Reeves

- - -

Carey Mulligan

Négy évvel ezelőtt üstökösként robbant be Carey Mulligan és az Egy lányról-ban nyújtott csodálatos alakítását azonnal Oscar-díjra is jelölték. Választhatta volna a rövidtávon kifizetődőnek tűnő, de sok, nem túl okos színésznő karrierjét romba döntő megközelítést, miszerint gyorsan elvállal minden jól fizető, agyatlan popcornfilmet, de inkább kockáztatott.

Carey Mulligan A nagy Gatsby című filmben Forrás: InterCom

A papíron akár még jó ötletnek is tűnhetett, de meglehetősen béna Tőzsdecápák-folytatáson kívül ugyanis kizárólag minőségi projektekben vállalt szerepet. A Drive és a Shame - A szégyentelen dupla-jackpotja magáért beszél, még ha két kisebb szerepről is volt szó, de a Ne engedj el!-béli alakításáról is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. Bemutatásra váró filmjeit böngészve minden jel arra mutat, hogy megmarad kőkemény minőségsznobnak és a Coen-testvérek varázslatos Inside Llewyn Davis-ében is tudta, hogy egy fontos mellékszerep egy zseniális filmben többet ér, mint öt főszerep közepes filmekben. Az ellentmondásosabb kritikai fogadtatásban részesült A nagy Gatsby viszont anyagilag lett akkora siker, hogy továbbra is kiemelje Carey-t a tehetséges karakterszínészek közül és nyomatékosítsa, ha elég jó a szerep, húzónév-főszereplőként is számíthatnak rá.

Színészi csúcsteljesítmény: Egy lányról
Anyagi csúcsteljesítmény: A nagy Gatsby
Ő lehet az új: Kate Winslet

- - -

Michael Fassbender

Biztos jele annak, hogy befutottál Hollywoodban, ha George Clooney dicséri nyilvánosan a péniszméretedet, de az ír-német származású Fassbender már jóval azelőtt a legkeresettebb színészek közé került, hogy A szégyentelen-ben a hollywoodi A-ligára egyáltalán nem jellemző kitárulkozásra ragadtatta volna magát.

Michael Fassbender a Shame - A szégyentelen című filmben Forrás: Budapest Film

Az áttörésének számító Éhség óta elképesztően jó érzékkel válogatott feltörekvő, kimagaslóan tehetséges rendezők (Andrea Arnold, Steve McQueen, Cary Fukunaga) filmjeinek főszerepei és a sztárrendezők (Tarantino, Malick, Soderbergh, Ridley Scott) filmjeinek emlékezetes epizódszerepei között. Ez hatékony módszernek bizonyult, ugyanis mostanra eljutott odáig, hogy Ridley Scott A jogász című új filmjében ő a főhős egy Brad Pitt-tet, Penélope Cruzt, Cameron Diazt és Javier Bardemet felvonultató stáblista élén. Talán még ennél is jobban várjuk harmadik közös filmjét felfedezőjével, Steve McQueennel - a Twelve Years a Slave-ben ugyan nem lesz akkora szerepe, mint A szégyentelen-ben és az Éhség-ben, de sanszos, hogy a végeredmény hasonlóan ütős élményt biztosít majd.

Színészi csúcsteljesítmény: Shame - A szégyentelen
Anyagi csúcsteljesítmény: X-Men - Az elsők (ha a 300-at nem számítjuk, amelyben csak mellékszereplő volt)
Ő lehet az új: Christian Bale

Természetesen még jó pár név bekerülhetett volna összeállításunkba, de elsősorban azokra koncentráltunk, akik az utóbbi években értek el nagy áttörést, beleértve a kritikai és anyagi sikereket is. Kimaradt ezért a negyven alatti, de már több, mint tíz éve A-listás sztárnak számító Natalie Portman, Michelle Williams, Scarlett Johansson, Jake Gyllenhaal és Leonardo DiCaprio, míg Tom Hardyt, Andrew Garfieldet, James McAvoyt vagy Emma Stone-t és Mia Wasikowskát még úgy látjuk, elválasztja egy vagy két nagy sikerfilm ettől a mezőnytől.