Vágólapra másolva!
A magyar futball jelenlegi helyzetében sokadrangú kérdés, hogy kijutunk-e a világbajnokságra - mondja Détári Lajos a SZEGEDma.hu-nak adott interjúban.

"Elképzelhető, hogy sokan úgy akarták beállítani a magyar labdarúgást, mint egy rendkívül jól működő rendszert jó csapatokkal. Most bebizonyosodott, hogy nem ez a valóság" - mondta el a véleményét az egykori világválogatott arról, hogy az összes csapatunk kiesett a nemzetközi kupasorozatokból.

Détári az interjúban csatlakozott ahhoz a széles táborhoz, amely szerint semmi szükség ennyi idegenlégiósra a magyar csapatokban. "Vajon miért ezek a játékosok jutnak szerephez, magas fizetéseket zsebre téve, nulla teljesítmény mellett?! (...) Az utánpótlásképzésünkbe sok-sok milliárd forint folyik évente, ennek eredménye kellene legyen az, hogy ki tudjunk nevelni olyan játékosokat, akik az első osztályban stabilan megállják helyüket."

Détári szerint az sem hozna megváltást, ha a válogatott 1986 után kijutna a világbajnokságra. "A magyar labdarúgás jelen helyzetét tekintve ez egy sokadrangú kérdés. Nem hiszem, hogy elsődlegesen ez fogja meghatározni a honi futball jövőjét, függetlenül attól, hogy egy ilyen eredmény nyilvánvalóan lökést adhatna a fejlődésben. Szerintem legelőször rendbe kellene tenni a labdarúgás szakmai oldalát, és nem azon kellene például filozofálni, hogy ki huhog a mérkőzéseken, vagy azon, hogy milyen szurkolói kártyát adunk ki. Végre a szakmát kellene helyre rakni, mert ami itt folyik, az tényleg tarthatatlan. Ezt tartom a járható útnak, vagy hagyjuk az egészet, és mondjuk ki kerek-perec, hogy a magyar labdarúgás helyzete Lichtenstein, Andorra, Luxemburg vagy Málta szintjén van."

A szakma rendbetételén Détári például a magyar edzők helyzetének javítását érti. "Vannak nagyon jó magyar edzőink, őket kellene favorizálni a külföldiekkel szemben. Jelenleg az a helyzet, hogy amíg egy más országból érkező edző szinte bármit megtehet Magyarországon, addig a magyar trénerek folyamatosan nyomás alatt dolgoznak, és így várnak tőlük csodát. Ezt nem tartom fair dolognak."