Elképesztő jóslat, 3500 dollár lehet az arany ára

Vágólapra másolva!
Néhány éven belül 3500 dollár lehet az arany árfolyama a Citigroup technikai elemzője szerint. A szakértő szerint a részvénypiacokon és az arany piacán jelenleg megfigyelhető mozgások kísértetiesen hasonlítanak az 1970-es években megfigyelt folyamatokra, amikor az arany nagyobb menetelésbe kezdett akkori mélypontjáról, míg a részvénypiacok korrigálni kezdték korábbi menetelésüket - írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek aranypiaci ralija után újra kezd kialakulni a nemesfém körüli felhajtás. Az arany már 20 százalékot emelkedett a júniusi mélypontoktól, így hivatalosan ismét bikapiacban halad felfelé. A tekintélyes korrekciót látva egyesek újra ódákat kezdtek zengeni a nemesfémről, és az az ember érzése, hogy kezdenek ismét elszállni a nemesfémmel kapcsolatos várakozások.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Ezúttal Tom Fitzpatrick, a Citigroup egyik legjobb technikai elemzője ragadtatta el magát, és jósolt 3500 dolláros arany árfolyamot. Fitzpatrick már korábban is rendkívül optimista volt az arannyal kapcsolatban, és régóta annak további emelkedését várja, azonban a 3500 dolláros szint jelenleg kissé irreállisnak tűnik. Ez a mostani 1410 dolláros árfolyam több mint megduplázódását jelentené.

A szakértő az 1970-es években megfigyelt események lehetséges megismétlődésével indokolja kissé meghökkentő előrejelzését. Szerinte a jelenlegi korrekció nagyon hasonlít az 1974 és 1976 közötti időszak aranypiaci mozgásaihoz. Akkor a részvénypiacok egy hosszabb medvepiacból kezdtek talpra állni, míg az arany 1974-ben lejtmenetbe kezdett, és 1976-ban elérte mélypontját.

A nemesfém mélyrepülése oda vezetett 1976-ban, hogy 14 százalékkal mozgott az 55-napos mozgóátlaga alatt, ugyanúgy, ahogy most is. Közel negyven évvel ezelőtt az akkori mélypontról erőteljes menetelésbe kapcsolt az arany, míg a részvénypiacok új csúcsot ütöttek négy héttel azután, hogy a nemesfém elérte mélypontját. 1976-ban ezután a részvénypiacok esni kezdtek, korrigálva korábbi ralijukat, míg az arany tovább emelkedett.

Ebben az évben öt héttel azután kerültek új történelmi csúcsra a részvényindexek, hogy az arany lokális mélypontot ütött. Fitzpatrick szerint most is hasonló folyamatok kezdődhettek, tehát az arany nagyot menetelhet, míg a tőzsdék korrigálni kezdhetik korábbi emelkedésüket.

Ezt segítheti a Fed eszközvásárlási programjának közelgő visszafogása, tehát az eddigi tőzsdei ralit tápláló pénzpumpa hamarosan leállhat, és az arany a menedékjellege miatt újra előtérbe kerülhet. Ugyanakkor az ilyen túlzottnak tekinthető jóslatok esetében érdemes lehet az óvatosság, és racionálisan a helyén kezelni ezeket az előrejelzéseket.

Fontos azt is kiemelni, hogy a 3500 dolláros aranyárfolyam csupán Tom Fitzpatrick véleménye, a Citigroup aranypiaci szakértője ennél jóval óvatosabb a nemesfémmel kapcsolatban. David Wilson ugyanis az idei év végére csupán 1150 dolláros unciánkénti árfolyamot vár, míg jövő év végén 1145 dollár, 2015 végén pedig 1250 dollár lehet az arany árfolyama.

Forrás: Origo