Vágólapra másolva!
Nyolcvanéves korában elhunyt Csernai Pál, korábbi kétszeres válogatott labdarúgó, a Bayern München történetének egyik legsikeresebb külföldi edzője.   

Egy magyar sem üti meg a Bayern szintjét - 2011-es interjú Csernai Pállal

Csernai Pál a Csepeli Vasasban kezdte pályafutását, amelynek legnagyobb sikere az volt, hogy 1955-ben kétszer a magyar válogatottban is szerepelt.

Az 1956-os forradalom után az NSZK-ba emigrált, játszott német és svájci csapatokban, majd 1966-ban vonult vissza. Megszerezte az edzői képesítést, így maradt a futball világában, 1977-ben az Aranycsapat korábbi védőjével, Lóránt Gyulával dolgozott a Frankfurtnál, majd követte őt a Bayernhez is.

Csernai Pál régi, róla szóló újságcikkeket és fotókat mutat az Origónak 2011-ben. Nézze meg a régi fotókat Ön is a képre kattintva! Fotó: Magócsi Márton - Origo

Amikor Lórántot menesztették, Csernai lett a bajorok edzője, és irányításával kétszer bajnokságot, egyszer kupát nyert a csapat, amely 1982-ben bejutott a BEK-döntőbe.

Később többek között a PAOK Szaloniki, a Benfica, a Borussia Dortmund, az Eintracht Frankfurt és a Hertha csapatát is irányította. Elvállalta a Koreai NDK válogatottjának szövetségi kapitányi tisztét (1993-94), edzői pályafutásának utolsó állomása pedig az EMDSZ Soproni LC volt.

A magyar szakember haláláról a bajor klub így emlékezett meg honlapján: "Az egész FC Bayern legmélyebb együttérzését fejezi ki Csernai közvetlen hozzátartozóinak és barátainak és mindig meg fogja őrizni emlékét."