Értékes gázmezőkről mondhat le az olajgigász

Vágólapra másolva!
Hajlandó további területeket értékesíteni mozambiki gázmezőiből a  világ hetedik legnagyobb olajtársasága, az ENI. Az afrikai ország óriási, rendkívül értékes gázlelőhelyekkel rendelkezik, emiatt a nagy olajipari társaságok vélhetően le fognak csapni a kínálkozó lehetőségre.
Vágólapra másolva!

Megfelelő ajánlat esetén további 10 százalékot is hajlandó lenne értékesíteni mozambiki gázmezőiből az olasz ENI. Ezt Paolo Scaroni, a vállalat vezérigazgatója közölte, aki hozzátette, a gázmezők egy részének eladása csupán lehetőség, pillanatnyilag nem terveznek megválni semmilyen érdekeltségüktől az afrikai országban - írja a Financial Times.

Az olaj- és gázipari óriás Eni fél éve adta el egyik mozambiki gázprojektjének 20 százalékát Kína legnagyobb olajtársaságának, a China National Petroleum Corporation-nek 4,2 milliárd dollárért. Az ENI mozambiki gázmezői rendkívül értékesnek számítanak, mivel a jelenlegi becslések szerint 87 ezer milliárd köbláb gázt rejt a terület. Szemléltetésképpen, a területen több gázt lehet kitermelni, mint amennyi bizonyított gáztartalékkal a világ második legnagyobb földgázexportőrének számító Norvégia rendelkezik.

Az olaj olajtársaság pedig épp a napokban tudott újabb gáztalálatról beszámolni a mozambiki blokkjában, és az új forrás 5-7 ezer milliárd köbláb gázt rejthet az előzetes számítások szerint. Mozambik a világ egyik legnagyobb gázlelőhelyével számít, emiatt számos olajtársaság kívánja megvetni a lábát az országban. Júniusban az ONGC és az Oil India szerzett az Area1-nek hívott területen 10 százalékos részesedést az indiai Videocontól 2,5 milliárd dollárért. Az ONGC pedig további 10 százalékos kitermelési jogot szerzett a területen, amit a Anadarko adott el neki augusztusban 2,64 milliárd dollárért.

Mozambikban az Eni és az Anadarko Petroleum számít a két legnagyobb kitermelőnek, és épp tavaly egyeztek meg a szorosabb együttműködésükről. Ennek keretében a világ második legnagyobb cseppfolyós földgáz előállító üzemét (LNG) fogják megépíteni, melyből 2018-ban kezdik meg a gáz exportálását.

Az ENI befektetői nem fogadták túl pozitívan a híreket, az olajtársaság részvényei fél százalékos mínuszban forognak Milánóban.

ENI árfolyama (Milánó)

Forrás: Origo
Forrás: Origo