Vágólapra másolva!
Kevesen tippeltek volna arra, hogy a római körgyűrű mentén éldegélő emberekről szóló Sacro GRA című olasz dokumentumfilmnek esélye lenne bármilyen díjat is begyűjteni a velencei filmfesztiválon. Erre elvitte az Arany Oroszlánt. 
Vágólapra másolva!

A szombat esti ünnepélyes díjátadóval véget ért a 70. velencei filmfesztivál. A Bernardo Bertolucci vezette zsűri óriási meglepetésre a Sacro GRA című olasz dokumentumfilmnek adta a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Oroszlánt. Gianfranco Rosi filmje a Róma körül futó autópálya (Grande Raccordo Anulare) szélén lakó emberek életébe enged bepillantást. Olasz film legutóbb 1998-ban nyert Velencében, és a fesztivál történetében most először kapta dokumentumfilm a fődíjat. A Sacro GRA Arany Oroszlánja alaposan lesokkolta a fesztiválon részt vevő újságírókat: az esélylatolgatások nem is számoltak ezzel a filmmel, sokan meg sem nézték, mások tíz perc után távoztak a vetítésről.

Sacro GRA Forrás: Venice Film Festival

A zsűri nagydíját a tajvani Tsai Ming-liang Stray Dogs (Kóbor kutyák) című drámája kapta, amely egy hajléktalan család hétköznapjait meséli el embert próbáló részletességgel. A rendező - akinek Magyarországon is számos filmjét (A folyó, A lyuk, Huncut felhőcske) bemutatták - 19 évvel ezelőtt már kapott egy Arany Oroszlánt az Éljen a szerelem! című filmjéért.

Stray Dogs Forrás: Venice Film Festival

A görög Alexandros Avranasnak ítélték oda a legjobb rendezőnek járó díjat a Miss Violence című filmjéért, amelynek férfi főszereplőjét, Themis Panou-t szintén díjazták. Ebben a kemény drámában Panou egy velejéig romlott családfőt játszik, aki rendszeresen megerőszakolja saját lányát és unokáit.

Themis Panou a Miss Violence című filmben Forrás: Venice Film Festival

A szakértők nagy része biztosra vette, hogy a legjobb színésznő díját csakis Judi Dench kaphatja Stephen Frears Philomena című filmjében nyújtott alakításáért, de Bertolucciék inkább a 82 éves Elena Cotta játékát ismerték el. Azért adtak egy díjat a Philomená-nak is: az amúgy színészként ismert Steve Coogan és Jeff Pope forgatókönyvét jutalmazták.

Tye Sheridan a Joe című filmben Forrás: Venice Film Festival

A legjobb fiatal színésznek az 16 éves amerikai Tye Sheridant választották, aki Nicolas Cage partnere volt a Joe című filmben (kritikánk). Mindig érdemes figyelni, hogy kinek adják ezt a Marcello Mastroianniról elnevezett díjat: például 2008-ban az akkor még teljesen ismeretlen Jennifer Lawrence (Az éhezők viadala, Napos oldal) kapta meg a Megváltás című filmben nyújtott alakításáért. Sheridan korábban Brad Pitt legnagyobb fiát játszotta Az élet fájá-ban, arra a szerepre több mint tízezer gyerek közül választották ki.

A 70. VELENCEI FILMFESZTIVÁL DÍJAI

Arany Oroszlán: Sacro GRA

Zsűri Nagydíja: Stray Dogs

Ezüst Oroszlán (Legjobb rendező): Alexandros Avranas (Miss Violence)

Legjobb színész: Themis Panou (Miss Violence)

Legjobb színésznő: Elena Cotta (Via Castellana Bandiera)

Marcello Mastroianni-díj (Legjobb fiatal színész): Tye Sheridan (Joe)

Legjobb forgatókönyv: Philomena (Steve Coogan és Jeff Pope)

A zsűri különdíja: The Police Officer's Wife

Luigi de Laurentiis-díj (Legjobb elsőfilm): White Shadow

AZ ORRIZONTI SZEKCIÓ DÍJAI

Legjobb film: Eastern Boys

Legjobb rendező: Uberto Pasolini (Still Life)

A zsűri különdíja: Ruin

Legjobb rövidfilm: Kush

EGYÉB DÍJAK

A legjobb melegfilmnek járó Queer Lion: Philomena

FIPRESCI-díj: Tom a la ferme