Az unió a jövő devizahiteleseit menti

Vágólapra másolva!
Újdonságok jöhetnek a hitelezésben, miután az Európai Parlament új szabályokat fogadott el. A hitelfelvevőket alaposan kell tájékoztatni, de időt kapnak gondolkodni, sőt a szerződés aláírása utáni héten vissza is léphetnek. A jelenlegi adósokon, így a devizahiteleseken, mindez nem segít.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament kedden elfogadott egy szabálycsomagot, amely szerint a jelzáloghiteleseknek az egész Európai Unió területén, így Magyarországon is, alaposabb tájékoztatást kell kapniuk a kockázatokról és azok hosszú távú következményeiről.

Ilyen kockázat például a kelet-európai tagállamokra jellemző devizahiteleknél az árfolyammozgás, amely Magyarországon jelentős problémák forrása. Az Európai Parlament szabályai nem azonnal lépnek életbe, ugyanis, az MTI tudósítása szerint, a képviselők meg akarnak győződni arról, hogy minden tagállam betartja majd őket.

A szabályok a már adósságot felvett hitelesekre nem vonatkoznak, csak a jövőbeli ügyfeleket kell alaposabban tájékoztatniuk a bankoknak. A jövő adósainak a különböző ajánlatokról egymással összehasonlítható információt kell kapniuk, tisztában kell lenniük a hitel összes költségével és hosszú távú pénzügyi következményeivel.

Az elfogadott szabályok értelmében a devizahitelt felvevőket a szerződés aláírása előtt figyelmeztetni kell arra, hogy havi törlesztő részleteik emelkedhetnek. A tagállamok lehetővé tehetik, hogy a jelzáloghiteles bizonyos feltételekkel és a hitelszerződésben lefektetett árfolyamon más pénznemre váltsa tartozását.

Hitelt csak úgy adhatnak majd a bankok, hogy meg vannak győződve arról, hogy az adósjelölt megfelelő pénzügyi helyzetben van. A hiteligénylőnek hétnapos gondolkodási időt kell majd adni a szerződés aláírása előtt, sőt, az aláírás utáni első héten meg kell engedni az ügyfélnek, hogy visszalépjen.

Az új szabályok értelmében minden hitelesnek joga lesz ahhoz, hogy a hitelét elő- vagy végtörlessze, ha erre lehetősége van, de a részletszabályokat az irányelv a tagállamokra bízza. Végtörlesztés esetén a hitelező kártalanítást kaphat a tervezett, de elmaradt kamatjövedelem miatt, de nem fizettethet büntetést a végtörlesztővel.