Milliárdokkal dobálná befektetőit a Qualcomm

Vágólapra másolva!
5 milliárd dollárért vásárolna saját részvényeket befektetőitől a Qualcomm, mivel március után ismét saját részvény visszavásárlási programot hirdetett meg a cég. A vezérigazgató szerint a cég a kutatásokkal és fejlesztésekkel sem áll le a nagy kiadás miatt, így folytatódhat az elmúlt években látott remek teljesítmény a chipgyártónál.
Vágólapra másolva!

Zsákszámra öntené a pénzt befektetőire a Qualcomm, az amerikai chipgyártó, miután ismét 5 milliárd dollár értékben jelentett be saját részvény visszavásárlásokat. A cég még korábban, március elején hasonló mértékű visszavásárlást hirdetett meg, aminek nagy részét, 4,2 milliárd dollárt teljesített is a társaság. A részvényesek ugyanakkor továbbra is nyomást helyeztek a technológiai cégre, mivel a Qualcomm még mindig közel 30 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik, legalább is az előző negyedév adatai alapján.

Forrás: Investor.hu

A saját részvény visszavásárlásokat általában akkor hajtják végre a cégek, ha készpénzállományuk már lehetővé teszi, hogy a nagyobb beruházások veszélyeztetése nélkül juttassanak pénzt a részvényeseknek. Ahogyan Paul Jacobs, a cég vezérigazgatója kiemelte, a Qualcomm nem csökkenti majd a kutatási és fejlesztési költségeit, ami a részvényesek szempontjából további jó hír.

Ugyanakkor egy ilyen tranzakcióból arra is következtethetünk, hogy a cég az árfolyamok további emelkedésére számít, hiszen ha a részvény értéke megközelítőleg a csúcson lenne, akkor aligha vásárolnának a magas árfolyam mellett jelentős mennyiségben. A cégek is általában akkor döntenek a részvények visszavásárlása mellett, amikor kvázi "alacsonyan" van annak árfolyama, míg ellenkező esetben inkább a tőzsdei bevezetések, tőkeemelések szoktak dominálni.

A Qualcomm árfolyamára így vélhetően pozitív hatást gyakorol majd a hír, ami rá is férne a chipgyártóra, mivel tegnap 2 százalék feletti mínuszt produkált.

A Qualcomm árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu