700 új munkahely létesül Tatabányán és Nyírbátorban

Vágólapra másolva!
A gyógyászati segédeszközöket előállító Coloplast bővítésbe vág bele Magyarországon, adta hírül az MTI Orbán Viktor miniszterelnök és Allan Rassmussen, a Coloplast A/S rangidős alelnöke hétfői megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Ennek eredményeképpen a vállalat nyírbátori illetőségében 426, a tatabányaiban pedig 275 új munkahely jön létre. A több mint 21 milliárd forintos beruházásból a kormány 2 milliárd forinttal veszi ki a részét, ez várhatóan öt év alatt térül meg, közölte sajtónyilatkozatában a miniszterelnök. A dán Coloplast 1957-ben alapult, termékpalettájuk főként sztómaterápiás eszközöket, kötszereket és inkontinenciaeszközöket fed, elsősorban kórházak és szakrendelők számára gyártanak.

A cég nemzetközi honlapjáról kiderül, a Coloplast valóban nagyon személyes igényekre épít, az „intim egészségügy”-ben működik. A tatabányai gyár 2002 áprilisában nyílt meg. Olyan mennyiségű fogyasztói igénnyel találkoztak azonban, hogy alig másfél évvel később felépült a második csarnok. Ebben már úgynevezett tisztatéri termelés folyik, azaz steril körülmények között folyik a gyártás: a részlegben a közvetlenül műtét után használatos sztómazsákokat, modern kötszereket és katétereket állítanak elő. 2004 őszére elkészült Tatabányán a harmadik gyárcsarnok, amelynek egyik fő feladata a termékekhez használt speciális ragasztóanyag előállítása. 2007-re pedig a tatabányai tapasztalatokból kiindulva terjeszkedtek Nyírbátorban is.

Orbán Viktor ma hangsúlyozta, hogy a Coloplast világszerte eladott termékeinek 65 százaléka Magyarországon készült. Így "ez a dán cég a mi szívünk és eszünk szerint egy magyar cég is" – fogalmazott. A magyarországi üzemek eddig körülbelül 2200 munkavállalót foglalkoztattak, ez az adat növekszik a bővüléssel csaknem 3000-re. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalat elsősorban a magyar munkaerő miatt választotta bővítése helyszínéül Magyarországot. Ez a magyar munkavállalók teljesítményének elismerése – értékelte a döntést. Allen Rassmussen ezt úgy fogalmazta meg, hogy az elmúlt 12 év pozitív tapasztalatából, a jól képzett munkaerőhöz való hozzáférésből és a legfontosabb európai piacok jó elérhetőségéből kiindulva vágnak bele az újabb fejlesztésbe. Orbán Viktor megjegyezte továbbá, hogy a Coloplast üzemeiben dolgozók kétharmada nő, amit megköszönt a dán cégvezetőknek.