Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Jó formában volt a forint a délutáni órákban az euróval szemben, melynek eredményeként a devizapár árfolyama 3 hete nem látott kedvező szintet ért el a forint szempontjából. Közben a BUX sem teljesített rosszul, főleg az OTP 0,8 százalékos emelkedése hajtotta a piacot. Nyugat-Európában ezzel szemben már nem sikerült leküzdeni a 0,1 százalékos mínuszokat, de a visszaesés nem számít jelentősnek. Amerikában viszont már javul a hangulat, a nyitás utáni órákban 0,3 százalékos pluszok láthatóak, ami feltehetően a forint jó szerepléséhez is hozzájárult.
Vágólapra másolva!

Szépen erősödött ma a forint

A 298-as szint alá is eljutott ma a forint árfolyama az euróval szemben, miután délután a 299,3-as szint közeléből egészen 297,9-ig erősödött a forint. Nagyobb horderejű hír nem érkezett, így feltehetően a nemzetközi hangulat javulásának köszönhető a forint jó szereplése.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

0,8 százalékos pluszban zárt ma az OTP, aminek árfolyama Orbán Viktor délőtti szavaira is kedvezően reagált. A miniszterelnök szeirnt Magyarországnak limitálni kellene a bankokra eső terheket - mondta el a Bloomberg beszámolója szerint hazánk tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján. Az viszont már negatív hír az OTP számára, hogy tegnap dr. Pongrácz Antal, a bank igazgatóságának alelnöke közel 900 millió forint értékben adott el a bankpapírból. Zárásra viszont felhúzták a befektetők az árfolyamot, 0,8 százalékos pluszban zárt.

A többi nagyobb papír közül a MagyarTelekom és az Egis szerepelt jól, 0,3 százalékos plusszal. Azonban míg előbbit jókora mínuszból húztak fel a befektetők, addig az Egist a 22 ezer forint szintről ütötték vissza 21 785 forintig. A Mol számára viszont még a felhúzás is kevés volt, 0,8 százalékos mínuszt ért el az olajipari cég.

Forrás: Origo

A magyar tőzsde azonban így is csak második helyre volt jó a mai "versenyben", mivel a lengyel tőzsde 0,5 százalékos pluszt hozott össze. Igaz, legalább az osztrák ATX index 0,7 százalékos mínuszánál jobban szerepeltünk.

Forrás: Origo

61 darab csuklós autóbusz szállításáról írt alá megállapodást a Volánbusz Zrt.-vel a Rába, melyről korábban már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is beszámolt. A 16 millió eurós, azaz a közel 5 milliárd forintos megrendelés pontos összege mostanáig viszont nem volt nyilvános.

A gyenge inflációs adatra veszik a piacokat

Éves szinten 1,8 százalékot emelkedtek a fogyasztói árak (üzemanyag és élelmiszer árakkal tisztított) az USA-ban augusztus során, ami egybevágott az elemzői konszenzussal. Az adat után minimális gyengülést mutatott a dollár az euróval szemben. Havi szinten viszont a várt 0,2 százalék helyett 0,1 százalékos lett a növekedés, amit a befektetők is kedvezően fogadtak, 0,3-0,5 százalékos pluszban állnak az amerikai piacok nyitás után.

Forrás: Origo

Fontos a piacok szempontjából, hogy ma kezdődik a Fed kétnapos ülése, amiről már hetek óta beszélnek a piacokon. A várakozások szerint a Fed 10-12 milliárd dollárral csökkentheti a jelenlegi havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot. A bejelentésre azonban csak honlap este kerülhet sor, akkor jelenik meg ugyanis a hivatalos közleménye.

40 milliárd dolláros részvényvisszavásárlást jelentett be a Microsoft, ráadásul az osztalékot is 22 százalékkal megnöveli. Ezzel lényegében a befektetői nyomásnak enged a redmondi cég, és tovább csökkentve 60 milliárd dolláros nettó készpénzállományát.

1,2 százalékos pluszban jár a Coty árfolyama, mivel a szépségipari cég az első publikus gyorsjelentése az elemzői konszenzushoz képest jobb lett. A társaság 3 centes EPS-t (várt: 1 cent) és 1,06 milliárd dolláros árbevételt (várt: 1,05 milliárd dollár) ért el. A cég 20 centes osztalék fizetését tervezi a most zárul üzleti évet követően.

Nap végére Európa is majdnem magára talált

Nem sokkal maradtak el a plusztól az európai indexek nap végére, összességében 0,1 százalékos mínusz körül alakultak az indexek.

Forrás: Origo

2-3 százalékos mínuszokat is lehetett ma látni a nyugat-európai autógyártók között, ugyanis negatívan reagáltak a társaságok a ma megjelent európai autóértékesítési számokra. A BMW és a Daimler tűnik a legerősebbnek a nagyobb gyártók között.

Közel 1 milliárd euróért vált meg Continental részvényeinek egy kisebb szeletétől a gumigyártó legnagyobb tulajdonosa. A tranzakciót követően azonban a részvény árfolyam nagyobbat esett, ugyanis az ügylet keretében 3,5 százalékkal a tegnapi záróár alatt 122,5 euróért adták el a papírokat.

4,56 milliárd euró értékben adott el ma Spanyolország 6 és 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket. A kereslettel nem volt gond, ugyanakkor a legutóbbi kibocsátáshoz képest 10-12 bázispontos hozamemelkedést lehetett látni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről