A Teslával versenyezne a General Motors

Vágólapra másolva!
Egy nagy hatótávolságú, szélesebb néptömeg számára elérhető elektromos autó fejlesztésébe kezd a General Motors - jelentette be az autógyártó elnöke. A GM ezzel a nagy rivális Teslával kívánja felvenni a versenyt, a piacon ugyanis csupán a Tesla gyárt olyan elektromos autókat, melyek egy feltöltéssel 200 mérföld megtételére alkalmasak.
Vágólapra másolva!

Új típust fejlesztene a GM

Egy új elektromos autó fejlesztésébe kezd a General Motors, amivel a tervek szerint jóval nagyobb távolságokat lehet majd megtenni, mint a jelenlegi, rövid hatótávolságú típusokkal. A GM ezzel az elektromos autóipar úttörőjével, a Teslával kívánja felvenni a versenyt. Ezt Doug Parks elnök jelentette be, aki ugyanakkor nem közölte, hogy az autók mikor kerülhetnek a boltokba - írja a WSJ.

Parks szerint a gyártáshoz szükséges technológia jelenleg is rendelkezésre áll, azonban az akkumulátorok költségei még annyira magasak, hogy további fejlesztések szükségesek a gyártás megvalósításához.

A tervek szerint a GM új elektromos autói 200 mérföldet fognak tudni megtenni egy feltöltéssel, és nagyjából 30 ezer dollár lesz az áruk. Ezzel az ársávval egy szélesebb néptömeget kívánnak megcélozni, és egyértelműen a tömeggyártásra rendezkednének be. Ilyen áron nem található olyan autó a piacon, ami ekkora távolság megtételére lenne képes.

A Teslának hasonló törekvései vannak, Elon Musk vezérigazgató augusztusban jelentette be, hogy nagy hatótávolságú autóikat minél több ember számára szeretnék elérhetővé tenni. Ennek érdekében a 70 ezer dollárba kerülő Model S mellett olcsóbb autókat is piacra fognak dobni 3-4 éven belül, és a tervek megvalósítására Európában és Ázsiában is gyárakat terveznek nyitni.

Az iparági szakértők egységes véleménye szerint a GM hasonló problémákkal fog szembesülni, mint a többi elektromos autógyártó. Nevezetesen, hogy túl drágák az autók akkumulátorai, melyekkel nem lehet nagy távolságokat egy feltöltéssel megtenni.

A legtöbb elektromos autó teljesítménye csupán maximum 100 mérföld megtételére elegendő, és a legolcsóbb típus is 25 ezer dollárba kerül. Gyakorlatilag a Tesla az egyetlen olyan gyártó, aminek a modellje 200 mérföld megtételére alkalmas, bár a GM sikere esetén újabb típus jelenhet meg a nagy hatótávolságú elektromos autók piacán.

A GM már jelen van az elektromos autópiacon, ebben az évben 15 ezer darabot adott el Chevrolet Volt modelljéből. Ez a típus nagyjából 50-60 mérföldet tud megtenni egy feltöltéssel, azonban a beépített benzines motor biztosítja, hogy a tulajdonos akkor se kerüljön gondba, ha lemerült az akkumulátor.

Forrás: Origo

Éleződik a verseny a piacon

Az utóbbi években egyre éleződik a verseny az elektromos autók piacán, ahova számos új szereplő igyekszik betörni. 2010 óta megnégyszereződött az elérhető elektromos típusok száma, míg a közelmúltban a BMW és a Volkswagen fogalmazott meg nagyratörő terveket. Mindkét patinás autógyártó egyre nagyobb szeletet szeretne kihasítani ebből a szegmensből, a Volkswagen ráadásul 2018-ra a piac legnagyobb szereplőjévé kíván válni.

Az elektromos autók piacára tehát egyre nagyobb figyelem kezd összpontosulni, a kormány adókedvezményekkel, a gyártók pedig árengedményekkel igyekeznek a szegmens felé terelni a vásárlókat. Az iparág viszont ennek ellenére is csupán jelentéktelen szeletet hasít ki a globális autóiparból, ebben az évben eddig a világszerte eladott autónak csak a fél százaléka volt elektromos.