Vágólapra másolva!
Eladta a Lloyds bankban meglévő részesedésének 6 százalékát a brit állam 3,21 milliárd fontért. A legnagyobb brit kereskedelmi bankban még a 2008-as kirobbanása után szerzett tekintélyes részvénypakkot az állam, amikor 20 milliárd fontot költött a vállalat megmentésére az adófizetők pénzéből. A mostani üzleten sikerült 60 millió fontos nyereséget realizálnia a költségvetésnek, ami így könnyebben kommunikálhatóvá tette a "dealt" a kormánypárti politikusok számára.
Vágólapra másolva!

Részvényenként 75 pennyért eladott 6 százalékot a Lloyds bankban meglévő részesedéséből a brit kormány - tájékoztatott a WSJ. Az ügyletből 3,21 milliárd font folyt be Nagy-Britannia költségvetésébe, és külön örömteli, hogy papíronként közel másfél pennyt (összesen 60 millió fontot) nyert az üzleten az állam, mivel 2008-ban még darabonként 73,6 pennyért vásárolta meg a részvényeket.

Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi bankjának számító Lloyds megmentésére 20 milliárd fontot költött a brit állam 2008-ban a válság kirobbanása után, amivel 39 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a pénzintézetben.

Így a mostani üzlet után még mindig 33 százalékos részesedése van a Lloydsban a brit államnak, azonban ez vélhetően tovább fog csökkenni a jövőben. Az állam ugyanakkor megígérte, nem fog újabb papírokat piacra dobni a következő 90 napban. A tegnap értékesített pakkot többek között brit és amerikai alapok, valamint vagyonkezelők vásárolták meg. A részvények iránt jelentős mértékű volt a kereslet, közel háromszor annyi mennyiségre érkezett vételi ajánlat, mint amennyit meghírdettek.

George Osborn pénzügyminiszter a tranzakció bejelentése után közölte, az üzletnek köszönhetően az adófizetők nyereséget realizáltak a Lloydsban meglévő befektetésükön, és segítettek hozzájárulni a gazdaság fellendüléséhez. Osborn ezen túl elmondta, hogy az elért profitot az államadósság törlesztésére fogják használni.

Az értékesítés összhangban van a brit kormány azon törekvésével, hogy folyamatosan megszabaduljon a 2008-as válság során általa kisegített bankokban meglévő részesedésétől. Ennek egyik lehetséges okai a 2015-ös választások lehetnek, mivel a befolyó pénzből finanszírozni lehetne számos adócsökkentést, és kormányzati kiadást. Az adófizetők pénzéből több mint 100 milliárd fontot fordítottak a brit bankok megmentésére 2008-ban és 2009-ben, ami után a Royal Bank of Scotlandben 81 százalékos részesedést szerzett a brit állam.

Az RBS-ben meglévő hányadától egyelőre nem tervez megválni az állam, mivel a bank részvényeinek árfolyama jóval az 5 fontos vételi ár alatt mozog. Osborne pedig közölte, nem szeretnének fontmilliós veszteségek árán kiszállni ebből a pozícióból az adófizetők kárára. Ha az árfolyam meglódulna, nőne az esélye ennek a tranzakció megvalósításának is.

Az értékesítés bejelentésére ma 2 százalék feletti eséssel reagáltak a Lloyds részvényei, melyek amúgy kiválóan teljesítenek eddig ebben az évben. A papírok több mint 90 százalékot meneteltek, amivel a Lloyds piaci kapitalizációja hasonló szintre emelkedett, mint a Deutsche Banké vagy a Banco Santanderé.

Lloyds árfolyama (London)

Forrás: Origo