A padokon táncolni tilos

Oktoberfest, a müncheni sörfesztivál előkészületei, padon táncolni tilos
Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik, és október 6-ig tart a világ legnagyobb sörünnepe Münchenben. Az Oktoberfestet az idén a 180. alkalommal rendezik meg.
Vágólapra másolva!

Az ünnep eredete 1810. október 12-ére nyúlik vissza, amikor a müncheni polgárok megünnepelték I. Lajos király és Terézia hercegnő házasságát. Az első fesztiválokat még októberben rendezték, de az időjárás akkortájt már annyira szürke, esős volt, sőt néha már havazott is, hogy néhány müncheni kocsmáros elhatározta, inkább szeptemberben kezd. 1872-től kezdődően az első októberi hétvégén már véget is ér az esemény.

A Hacker Pschorr sörsátort készítik elő az ünnepre Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

Ma már közel 7 millióan látogatnak el a bajor fővárosba, hogy a 14 nagy sörsátor egyikében legurítsanak néhány korsó sört. Összesen 60 ezer hektoliter sör fogy el az ünnepség során. Csak azok a főzdék jogosultak termékeiket eladni a fesztiválon, amelyek München városhatárán belül működnek. Jelenleg hatan árulják sörüket: az Augustiner Brauerei, a Hacker-Pschorr Brauerei, a Löwenbrauerei, a Paulaner Brauerei, a Spaten Brauerei és a Staatliches Hofbräuhaus. Ezek teljesítik az 1487 óta érvényben lévő müncheni sörtisztasági előírásokat és az 1906 óta előírt német szabványt is.

A müncheni fesztivál a világon a legnagyobb ilyen típusú rendezvény, de hasonló, egy-két hetes sörünnepet szinte minden német faluban és városban rendeznek. Sőt, a tradíció a külföldre kivándorolt németek körében is tovább él, például az Egyesült Államokban is többfelé tartanak hasonló összejövetelt.

Forrás: AFP/Christof Stache
Forrás: MTI/EPA/Peter Kneffel
A padon táncolni tilos Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader
Forrás: AFP/Christof Stache