Vágólapra másolva!
Komoly ellenfelek ellen lép pályára a decemberi szerbiai világbajnokságra készülő női-, valamint a januári, dániai Európa-bajnokságra készülő férfikézilabda-válogatott a következő egy hónapban.

Az Eb-bronzérmes nők október 25-26-27-én Szombathelyen szerepelnek a Provident-kupán, míg az olimpiai negyedik férfiak a vb-címvédő spanyolokat fogadják november 2-án Debrecenben.

"A rendelkezésünkre álló három edzés alatt megpróbáltuk összegyúrni az új elemeket a régiekkel, valamint a klubból hozott repertoárral, a legfontosabb talán az, hogy a lányok megint egy kicsit együtt voltak. Mivel az október végi válogatott hétig már nem találkozunk, nagyrészt a bajnokságban nyújtott teljesítmény dönti majd el, kik lehetnek ott a háromnapos viadalon. A négynapnyi felkészülést követően a jövő évi Eb társházigazdája, Horvátország, a legerősebb Európán kívüli válogatott, Brazília, valamint az olimpiai bajnok Norvégia ligaválogatottja ellen léphetünk pályára" - mondta Hajdu János, a Norvégiában gyógykezelés alatt álló Karl Erik Böhn helyére kinevezett női szövetségi kapitány.

görbicz anita, női kézilabda válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Görbicz Anita csapatkapitány úgy fogalmazott, kézsérülése javul, alig várja már, hogy ismét játszhasson - akár már a szombati, az osztrák Hypo NÖ elleni Bajnokok Ligája-nyitányon -, majd hozzátette, remek vb-felmérőnek tartja a tornát.

"Nagyon örülök, hogy rangos hazai tornán vehetünk részt, a horvátok ellen a tavalyi Eb-rajton elszenvedett vereséget követően győzni szeretnénk, örülök, hogy jönnek a brazilok, hiszen erős csapatuk van, az európaitól eltérő stílussal, míg a norvég ligaválogatott szintén ideális edzőpartner. Tavaly bronzérmet szereztünk Szerbiában az Eb-n, jó lenne a vb-n ezt megismételni."

Mocsai Lajos, a férfi válogatott szövetségi kapitánya reméli, hogy november 2-án a Magyarország, illetve a világbajnoki címvédő Spanyolország megtölti a debreceni Főnix-csarnokot.

A januári dániai Európa-bajnokságon halálcsoportba kerültünk, hiszen novemberi ellenfelünk, a spanyolok mellett a továbbra is rendkívül erős izlandiak ellen léphetünk pályára, akik nyílván égnek a visszavágás vágyától a felejthetetlen olimpiai negyeddöntő óta, a norvégok pedig szinte hazai pályán léphetnek majd pályára. Egy ilyen kihívásra csak olyan erős riválisok ellen készülhetünk fel, mint a spanyol együttes, de már most érdemes szólni a januári férfi Provident-kupáról, amelyen az Eb-résztvevő és erős cseh, fehérorosz és lengyel válogatott ellen lépünk pályára" - mondta.

Hozzáfűzte, hogy a válogatottságot lemondó Iváncsik testvérekkel a következő hetekben tárgyal a folytatásról, míg Gulyás Péterrel már megállapodott, ő visszatér az együtteshez.

Nagy László, a magyar válogatott kulcsjátékosa elmondta, hogy mindig különleges élmény pályára lépni az aktuális világbajnok ellen. "A spanyolok ellen van törlesztenivalónk, hiszen a londoni olimpián semleges pályán, illetve a januári világbajnokságon idegenben is legyőztek minket. Ha hazai pályán javítunk a mérlegen, az megfelelő önbizalmat is adhat a 2014-es Európa-bajnokságra is."

A női Provident-kupa programja (Szombathely)
október 25.:
17.00: Magyarország - Norvégia
19.00: Brazília - Horvátország

október 26.:
13.10: Magyarország - Brazília
15.10: Norvégia - Horvátország

október 27.:
10.00: Norvégia - Horvátország
12.00: Magyarország - Horvátország

Férfi barátságos mérkőzés (Debrecen):
november 2.:
16.00: Magyarország - Spanyolország