Nagy tumultus az európai részvénypiacon

Vágólapra másolva!
Hónapok óta megszakítás nélkül áramlik a friss pénz az európai részvénypiacokra, de a korábbi években kivont tőkének még így is csak töredéke tért vissza a kontinensre. A tumultusra vonatkozó érzés mindenesetre igen erős, így nem csodálkoznánk, ha a befektetők szellősebb régió felé vennék útjukat.  Az eddig mostohán kezelt és nagy lemaradást felhalmozó feltörekvő piacok szépen teljesítik ezt a kritériumot.
Vágólapra másolva!

Nagyon szemléletes ábrát közölt a Bank of America a heti részvénypiaci tőkeáramlásokról. Az európai alapokba már tizenötödik hete áramlik folyamatosan a friss pénz, így a régió népszerűsége messze a legmagasabb a válság óta. Az elmúlt években nem is volt arra példa, hogy ilyen mennyiségű tőke landoljon a helyi piacokon, a mostani sikerszériára már tizenegy éve nem volt példa.

Az eurózóna adósságproblémáinak tüneti kezelése mellett elsősorban a gazdasági mutatók javulása az a tényező, ami elkezdte visszacsalogatni a kontinensre a befektetőket, és persze azt se feledjük, hogy az amerikai piacot már korábban úgy megvették, hogy sokan elkezdtek alternatív irányokban is gondolkozni. Így jött képbe a korábban mostohán kezelt Európa, ahova valósággal ömleni kezdett a pénz.

Forrás: Investor.hu

Amikor ilyen tartósan egy irányba mutató, jelentős mértékű tőkeáramlásról kapunk hírt, egy kicsit mindig összerezzenünk. Arra utalhat ugyanis a statisztika, hogy aki belehitt az európai részvénysztoriba, már jól bezsákolt magának a papírokból, így egyre kevesebb puskapor maradhatott az árfolyamok további emelkedéséhez. Most is ilyen érzésünk van, amin sokat tompít, hogy az elmúlt évek folyamatos tőkekivonásának eddig csak a hetedére rúg az elmúlt hetekben beérkező friss pénz mennyisége.

A folyamatok mégis elgondolkodtatóak. Először az amerikai piac körül jelentkezett a nagy zsizsegés, majd mikor már sokat emelkedtek, elkezdték az addig mostohán kezelt európai részvénypiacra önteni a pénzt. Utóbbiakban mostanra kezd el egyre nagyobb lenni a tumultus, így sokan megint alternatív utakat kezdhetnek keresni. Ha tippelnem kéne, azt mondanám, most jött el az eddigi raliban meglehetősen lemaradó feltörekvő piacok ideje.

Forrás: Investor.hu

Bár logikusan hangzik a következtetés, a befektetőknek sajnos nincs ennyire könnyű dolguk. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a gyengén teljesítésnek a legtöbbször nyomós oka van. Attól tehát, hogy valami lemaradó, még nem feltétlenül lesz jó vétel. A feltörekvők esetében például a növekedés lassulása, illetve a folyó fizetési mérleg problémák riasztották el a befektetőket, mely a folytatódó fejlett piaci hozamemelkedéssel bármikor újabb hullámokat gerjeszthetnek a piacokon.

Az emelkedésnek induló profitkilátások mindenesetre ezeken a félelmeken sokat tompíthatnak, sőt valóban egyre vonzóbbá tehetik a feltörekvő részvénypiacokat. Ezzel az érvvel kiegészülve ráadásul az eddigi lemaradó régió felzárkózási folyamatát remélni sem annyira elrugaszkodott gondolat.

Forrás: Investor.hu