Vágólapra másolva!
HIába vannak pazar formában a magyar small és mid capek az elmúlt időben, az Egisnek hála komoly vételi kör alakulhat még ki a piacon novemberben, ami az árfolyamokat is tovább húzhatja. A Nyomda, a CIG, valamint a PannErgy is nyeretese lehet az elmúlt hónapoknak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek során sajnos több, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett small vagy mid cap részvényárfolyamában is láthattunk lavinaszerű eséseket (pl: CIG, PannErgy, FHB, Synergon ). Ezekre az esésekre elsősorban a magánnyugdíjpénztári rendszer összeomlása után került sor, mivel a legerősebb vevői bázisa szűnt meg az említett cégeknek és egyik-másik szereplő az eredményeivel sem kápráztatott el minket.

Azonban most látok rá lehetőséget, hogy ezek a részvények másodvirágzásukat élhessék az elkövetkező hónapokban. Furcsamód ehhez egy fájó veszteséget kell elkönyvelnie a hazai parkettnek, az áldozatot EGIS-nek hívják.

A logika a következő: Jelenleg a BUX indexnek 13 tagja van, az EGIS az indexből 7.21 százalékos súlyt hasított ki magának. Mivel szeptember végén a cég többségi tulajdonosa, a Servier ajánlatott tett az EGIS minden részvényére és mindenképpen ki szeretné vezettetni a részvényeket a tőzsdéről, ezért szükségszerűen a BUX indexből is ki fog kerülni a papír, egy 7.21 százalékos űrt hagyva maga után. Ezen űr betöltésére több lehetőség van. Vizsgáljuk meg ezeket!

Bekerül egy (vagy kettő) új részvény az indexbe, ami megpróbálhatja pótolni az EGIS-t.

Új részvény kerülhet be az indexbe, ezt semmi nem zárja ki. Pontosabban a BÉT indexbizottsága meghatározott bizonyos feltételeket, melyeket teljesítenie kell egy adott részvénynek, hogy bekerülhessen az indexbe, de a szeptemberi tőzsdei index-felülvizsgálat előtt már láttuk, hogy van ilyen papír BÉT-en (Opimus, Biomedical). DE! Egyik sem közelíti meg az EGIS méretét (és a kettő együtt sem éri el a szükséges méretet), vagyis pusztán ezek bekerülése nem oldja meg a problémát.

Ettől függetlenül persze még bekerülhet a két részvény, ami feltehetőleg jelentős felértékelődéssel járna esetükben!

A többi, már indextag részvény súlya emelkedik

Ebben az esetben vélhetően minden indextag súlya emelkedne, persze eltérő mértékben, de a kisebb papírok is még jobban előtérbe kerülhetnek, ez pedig vételeket generálhat az összes indextag esetében. (Állami Nyomda, Appeninn, CIG, Danubius, FHB, PannErgy, Rába, Synergon)

A legvalószínűbb eset, hogy a fenti két variáció egyfajta keveréke valósul meg, vagyis lesz új indextag (nem szükségszerű, az indexben minimálisan 12 papírnak kell lennie és ez a feltétel az EGIS nélkül is teljesül) és a jelenlegi tagok súlya egyaránt nőni fog, vagyis a fenti részvények mindegyike komoly támaszokra számíthat.

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy ez így szép és jó, de mégis melyik részvény lehet a legjobb befektetés a listáról.

A konzervatívabb, a stabil fundamentumokkal rendelkező cégeket kedvelő befektetőknek az Állami Nyomdát érdemes követni. A cég egy igazi fejőstehén, meglehetősen attraktív osztalékhozammal. Az elmúlt két évben 44 forintnyi osztalékot fizetett részvényenként, ami jelenlegi árszintek mellett is 7.5 százalékot jelent, de véleményünk szerint az osztalék 50 forint közelébe is felérhet a jövő évben. A vonzó osztalékhozam többek figyelmét is a cégre irányíthatja, hiszen az eddigi legnagyobb osztaléksztori, a Magyar Telekom várhatóan jelentősen csökkenteni lesz kénytelen a kifizetéseket. Egyes elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy egyáltalán nem lesz osztalékfizetés a telekomcégtől. Meg kell azonban jegyezni az Állami Nyomdával kapcsolatban, hogy az utóbbi 3 hónapban már 25 százalékot emelkedett az árfolyam.

A kockázatosabb befektetéseket keresőknek inkább a CIG Pannónia lehet érdekes. A kibocsátás óta eltelt 3 évben az árfolyam 75 százalékot esett, de az idei évben már nyereséges lehet az életbiztosítási üzletág, vagyis vannak és lehetnek is jó hírek a cégtől.

Szintén a kockázatosabb kategóriába tartozik a PannErgy is. A céget gyakorlatilag felveti a pénz, annyi vissza nem térítendő támogatást kapott már, csak a jó projektek kellenekk és kezdődhet a száguldás!

Kétségtelen, hogy a kispapírok száguldásának első szakaszán már túl vagyunk, de novemberben az EGIS felvásárlás lezártával sok elkölthető forint fogja húzni a befektetők zsebeit, itt számíthatunk egy következő vételi körre. Majd később, az EGIS tőzsdei kivezetése után egy harmadik hullám is indulhat.

Szerintem érdemes lehet elébe menni a dolgoknak és minél előbb megtenni a téteket!

A ANY Biztonsági Nyomda árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Rába árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A CIG Pannónia árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A PannErgy árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu