Elérte céljait a tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Újabb cégnél ért célt Carl Icahn, a híres tőzsdecápa, akinek ezúttal a Transocean menedzsmentjére sikerült rákényszeríteni saját akaratát. A milliárdos januárban vásárolt nagyobb Transocean-részvénypakkot, ami után erőteljes nyomást kezdett gyakorolni a menedzsmentre, hogy részben az ő elképzelései szerint alakítsák a cég stratégiáját.
Vágólapra másolva!

Icahn, a híres aktivista befektető és a Transocean között létrejött megállapodás fontosabb részletei:

  • A korábban felajánlott 2,24 dollár helyett 3 dolláros osztalékot fizethet a vállalat. Icahn ennél is nagyobb, 4 dolláros részvényenkénti osztalékot szorgalmazott.
  • A Transocean erőfeszítéseket fog tenni, hogy 800 millió dollárral javítsa operatív marginját 2015 végére, különböző költségcsökkentések és hatékonyabb működés megvalósítása révén. A vállalat korábban 300 millió dolláros költségcsökkentést célzott meg 2014 végére.
  • A cég igazgatótanácsának tagjainak száma 14-ről 11 főre csökken, melyből két embert Icahn saját emberei fognak kitenni.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan egyén vagy intézmény, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Gyakran beül az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.

Icahn 6 százalékos részesedéssel rendelkezik a Transoceanban, amivel a harmadik legnagyobb tulajdonosnak számít. A hírekre már 3,2 százalékot menetelt a Transocean árfolyama a New-York-i tőzsdén.

Transocean árfolyama (NYSE) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.