Mindent lefotóz maga körül a labdakamera

panono
Vágólapra másolva!
Elkészült a világ legegyszerűbben használható panorámakamerája: a Panonót csupán fel kell dobni, és mindent lefotóz maga körül.
Vágólapra másolva!

A Panono alapötletét még két évvel ezelőtt dolgozták ki a Berlini Műszaki Egyetem kutatói. Bár a hamarosan gyártásra kerülő végleges változatban is 36 darab digitális kamera rögzíti a környezetet, az eredeti prototípustól eltértek a készítők, mert az eladhatatlanul drága lett volna.

Az új, Panono névre keresztelt modell kisebb elődjénél, működési elve pedig azonos: a gömbkamerát elég feldobni a magasba, automatikusan exponál, használójának pedig csak az a dolga, hogy el is kapja a zuhanás végén.

A zöld gomb a Panono exponálógombja, a lyukak pedig a kamerák Forrás: Panano

A gömbkamera iOS-es és androidos készülékekkel képes együttműködni egy erre a célra fejlesztett applikáció segítségével. A program a beérkező képeket feltölti egy felhőtárhelyre, ahol azok feldolgozása, és pontos összeillesztésük megtörténik. A végeredmény egy 360 fokos körbenézést biztosító interaktív felvétel.

Mivel mindegy egyes beépített kamera két megapixeles képet rögzít, egy teljes panorámafelvétel 72 megapixeles felbontású fotót jelent. Ez elég nagy felbontás ahhoz, hogy a Google Street View panorámáihoz hasonló módon bele is lehessen zoomolni a kisebb részletekre is.

A Panono belsejében az okostelefonokéhoz hasonló gyorsulásmérő dolgozik, így tudja megállapítani azt, hogy mikor érte el a maximális magasságot, amikor exponálni kell. A beépített kamerák mindegyike fix fókusszal rendelkezik, záridő és rekesz beállításai automatikusak. Mivel a gömbkamera ki tudja számítani a gyorsulásból, hogy mikor fogja elérni a maximális magasságát, képes pont abban a pillanatban exponálni, amikor a Panono a legkevésbé mozog, így a kész fotó nem mozdul be.

A fotós mindig rajta lesz a képen: itt nézhet interaktív galériákat Forrás: Panono GmbH

A fejlesztők az éjszakai vagy más speciális fotózási lehetőségek használata érdekében állványról is használhatóvá tették a kamerát. A Panono gyártásához az Indiegogo közösségi ötletportálon gyűjtenek pénzt, a tervek szerint a készülék első példányait a jövő év közepén vehetik kézbe előrendelői. Aki hajlandó előzetesen beszállni a gyártásba, nettó 500 dollárért veheti meg a gömbkamerát, a teljes ára pedig nettó 600 dollár, vagyis nagyjából 130 ezer forint lesz.