Íme, az év vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
Ahogyan mindig, úgy idén is összeállította a MarketWatch az év legjobb vezérigazgatóiról szóló listáját. Mit gondoltok ki lett a nyertes?
Vágólapra másolva!

1. Elon Musk (Tesla Motors)

Naná, hogy a Tesla első számú embere nyerte meg ezt a versenyt, noha vélhetően nem azzal a hangfelvétellel, melyben hangosan kiröhögte a BMW elektromos autóiról kérdező riportert. A Tesla ugyanis valóban szenzációsan teljesített idén a részvénypiacon, közel 300 százalékos profitot érhettek el a befektetők az elmúlt hónapokban. Ráadásul az S modell valóságos gyöngyszeme az autó-, és igen, a luxusautópiacnak is, noha a 70 ezer dolláros (több mint 20 millió forintos) vételár azért nem tekinthető túl olcsónak. Ez viszont nem minden, Musk mellett szólt továbbá, hogy:

  • Először ért el nyereséget a Tesla Motors
  • Visszafizette az USA 450 millió dolláros mentőcsomagját is, ráadásul a tervezettnél 9 évvel korábban.
  • Sőt, környezetvédelmi szempontokból is igen kedvező jelentség az S modellek megjelentése.
  • Hogy az űrhajózást kereskedelmi szintre szeretné emelni, az már csak hab a tortán.

Ennek függvényében aligha meglepő, hogy sokan már csak Steve Jobs-hoz hasonlítják Muskot, aki egyébként 2010-ben az évtized vezérigazgatója címet is megkapta a Marketwatch-tól. Hogy Musk jövőre hogyan teljesít a Teslával, az persze nagy kérdés, ám látva a lendületet vélhetően nem fog ülni a babérjain.

Marissa Mayer (Yahoo)

Marissa Mayer vélhetően nem szorul bemutatásra, közel másfél éve tölti be a vezérigazgatói posztot a Yahoonál, és alaposan sikerült felráznia a céget, sőt, a Tumblr 1,1 milliárd dolláros felvásárlásán még az elemzők közül is sokan meglepődtek. Bár a bevételekben még nem látszik annyira a "Marissa Mayer-hatás", a cég körüli hangulat azonban sokkal jobb lett, mi sem magyarázza ezt jobban, mint a közel 70 százalékos részvénypiaci szárnyalás. Egy-két infó:

  • Yahoo szárnyalása: közel 70 százalék
  • Marissa Mayer 2012-es fizetése: 36,61 millió dollár

Mark Zuckerberg (Facebook)

Zuckerberg sem a bemutatásra szoruló vezérigazgatók listájához sorolandó, a tavalyi Facebook IPO óta pedig igen jól szerepel a cég a tőzsdén. A mobilos irány egyértelműen jónak tűnik, így a 29 éves vezérigazgató jogosan lehet a listán, hiszen:

  • Több mint 90 százalékot emelkedett a Facebook árfolyama tavaly szeptember óta
  • Ezért a teljesítményért 2 millió dolláros fizetést vett fel Zuckerberg (persze a cég nagy része az övé)

Reed Hastings (Netflix)

Látva a Netflix tőzsdei szárnyalását, nem csoda, hogy Reed Hastings is a Marketwatch listáján kapott helyet, a 2011-es mélypont után ugyanis szépen visszatért a vállalat. Nem csak a bevételek, hanem az előfizetők számra is szépen emelkedik, könnyen lehet, hogy jövőre már ő szerzi meg az első helyet.

  • Majdnem 250 százalékot lehetett idén keresni a Netflix papírjaival.
  • Hastings pedig 5,5 milliót keresett 2012-ben.

Jeff Weiner (LinkedIn)

Az év első fele egyértelműen a LinkedIn óriási száguldásáról szólt a közösségi médiacégek esetében, egyértelűen elhomályosítva a Facebookot. Jeff Weiner kiválóan vezeti a vállalatot, komoly növekedést sikerült elérni a bevételetet illetően, valamint továbbra is nyereséges a vállalat.

  • Nem is meglepő, hogy több mint duplájára emelkedett az árfolyam.
  • 1,17 millió dolláros fizetésével pedig nem is tekinthető "drága" vezérigazgatónak Weiner.

Gary Kelly (Southwest Airlines)

Talán Kelly neve lehet legkevésbé ismerős az olvasók számára, aki már jó ideje vezeti a légitársaságot, komoly sikerekkel. A válságból kilábalva idén remek teljesítményt nyújt a cég, de Gary Kelly ennek ellenére a vásárlók és munkavállalók jólétét helyezi fókuszba.

  • Több mint 40 százalékot emelkedett az árfolyam
  • Gary Kelly pedig 4 millió dollárt vágott tavaly zsebre.