Se nem báb, se nem verőember - ki lesz Kósa Lajos utódja?

Kósa Lajos debreceni polgármester tart beszámolót a város fejlesztéseiről és terveiről, 2013. november 15-én
Vágólapra másolva!
Klasszikus belemenős politikus helyett egy tapasztalt háttérember, profi szervező lehet Kósa Lajos utódja az ország második legnagyobb városának polgármesteri székében. Rácz Róbert most a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatalt vezeti, ahogy ismerői mondják, "a hatóság az igazi közege". 2014-től pedig arra ügyelhet, hogy Kósa Lajos országos szerepléseit ne bombázhassa szét az ellenzék a hátországából.
Vágólapra másolva!

"Ha eljön az ideje, megmondom. Még a családdal is egyeztetnem kell." Debreceni fideszes képviselők szerint az elmúlt hónapokban mindannyiszor ezzel a szöveggel szerelte le őket Kósa Lajos polgármester, amikor azt kérdezték tőle, vajon 2014-ben a parlament, vagy a város mellett dönt. A sokat ismételt bűvös mondatok többet nem hangoznak el, péntek óta azonban a párttársak is csak emésztik a bejelentést, hogy új jelöltet kell majd keresni a város élére.

A helyi Fideszben sem hivatalos, sem informális egyeztetés, megbeszélés nem volt az utódlásról, tényleg a múlt héten vált mindenkinek világossá Kósa döntése. Ezt egymástól függetlenül több helyi fideszes képviselő is megerősítette, abban azonban nem volt vita köztük, hogy a szóbeszédek és a helyi erőviszonyok alapján Rácz Róbert megyei kormánymegbízott, parlamenti képviselő tűnik a legesélyesebbnek a pozícióra.

A 45 éves Ráczról ismerői úgy tartják, ideális szervező és intéző, így nem volt véletlen az sem, hogy ő kapta a kormányhivatalt. "A hatóság az igazi közege", mondta róla az Origónak egy helyi képviselő. Előnyeként említették többen is, hogy régóta aktívan politizál, de nem az embert felőrlő sűrűjében: még a rendszerváltás után kezdte helyi fideszes irodavezetőként, később megyei közgyűlési elnökként, kormánymegbízottként a posztjai természetéből adódóan mindig elkerülte a "politikai dagonyát" (a hivatalos szakmai életrajzát ide kattintva olvashatja). A családi összeköttetéseivel sincs gond: mint arra egy helyi ellenzéki képviselő felhívta a figyelmünket, Rácz feleségének unokatestvére Kósa Lajos házastársa.

Orbán Viktor miniszterelnök átadja a kinevezési okmányt Rácz Róbertnek, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének 2010. december 23-án Forrás: MTI/Beliczay László

Egy debreceni fideszes azt emlegette Ráczról, hogy egyszerűen, hatásosan tudja átadni a véleményét. "Volt egy megbeszélésünk, és éppen azt elemeztük, hogy a helyi szocialisták mit csinálnak. Ekkor kért szót, és azt mondta, hogy a szocik olyanok, mint az elszabadult hajóágyú, mindenre lőnek. Két érthető mondattal rövidre zárta, amiről hosszasan vitáztunk". "Rácznak nagy tehetsége van ahhoz, hogy mindig a posztra legalkalmasabb emberekkel vegye magát körbe, jó szervezetépítő. A Fidesznek jó választás lenne, nekünk pedig sajnos nehézséget okozna", ismerte be egy ellenzéki helyi politikus.

Az alpolgármester ellenében dobták be

Rácz Róbert utódlását egy, a debreceni városháza ügyeit ismerő beszélgetőtársunk szerint március környékén kezdte felépíteni a Fidesz. Szerinte az egésznek az első mozzanata egy blöff volt: Kósa egy hivatali vezetői értekezleten bejelentette, hogy mégis marad polgármester. Forrásunk szerint ezzel próbálva árnyalni az addig utódesélyesként számon tartott Papp László alpolgármester esélyeit. Erről a bejelentésről azonban a frakciótagok nem tudtak, pedig több fideszes képviselőt is megkérdeztünk.

Papp László a fejlesztésekért felelős, civilben ügyvéd alpolgármester, az ő javára azt írják fideszes képviselők, hogy fiatal, jó kiállású, lendületes, a neve pedig összeforr a debrecenieknek fontos beruházásokkal, például a stadionépítéssel. Neki a párton belüli szilárd támogatottság esetleges hiánya lehet a veszte, mondta több fideszes. Volt, aki még a másik alpolgármestert, Pajna Zoltánt is erősebb emberként emlegette, de egy másik forrásunk azt mondta, hogy őt nem érdekeli a polgármesterség.

Ráczot azért tartják jóval esélyesebbnek Pappnál és Pajnánál a megkérdezettek, mert Kósának vélhetően olyan ember kell, aki minden szálat elvarr Kósa mögött, hogy a Fidesz-alelnök országos szereplését ne tudja majd gyengíteni az ellenzék debreceni "elmúltnyolcévezéssel", magyarázta egy helyi forrásunk. Ez a leírás pedig tökéletesen Ráczra illik, azzal együtt is, hogy még ellenzéki beszélgetőpartnereink is önállóságát hangoztatták. "A Robi nem báb", fogalmazott egy forrásunk, aki szerint Kósa ráadásul nem is akarná a háttérben tovább irányítani Debrecent. "Szívfájdalom nélkül engedi el a várost, nem véletlenül épített ki magának a fővárosban és környékén egy bázist, itt már mindent elért, amit lehet", mondta róla egy helyi szocialista.

Elhagyja a várost Fotó: Mudra László - Origo

A nagyágyúk nem jönnek szóba

Érdekes, hogy a parlamentben ülő két, viszonylag ismert debreceni politikust, Halász János kulturális államtitkárt és Pósán Lászlót senki nem említette lehetséges utódként. Forrásaink szerint bár Halász jóban van a párt felsővezetésével, és helyben is van támogatottsága, őt azért nem merik majd elindítani, mert a választók "haragszanak rá az egyetem miatt", hogy államtitkárként sem tudott segíteni a Debreceni Egyetem finanszírozásának javításában. Pósán Lászlóról pedig a helyi Fideszben tudni vélik, hogy egyéni képviselőjelöltként indul majd. Megkeresésünkre egyébként sem Rácz, sem Halász nem akart nyilatkozni, Pósán László pedig annyit mondott: nagyon messze van még a választás, addig bármi lehet.

A várost 16 évig vezető Kósa Lajosról úgy vélekedtek forrásaink, hogy a kezdetekkor jó helyen volt jó időben, aztán pedig ügyesen kötötte össze a saját karrierjét a város vezetésével. Szerencséje volt, hogy '94-'98 között helyben az SZDSZ-es kisebbség és az MSZP-s többség együttműködése inkább volt döcögős, semmint gördülékeny, így a váltást akaró szavazók hátán 1998-ban nyert, majd egyetlen választáson sem volt igazi nagy ellenfele, egyik párt sem épített fel ellene senkit, sohasem indult ellene például kétszer ugyanaz az ember.

Mindeközben a várost jól irányította, még a szocialista kormányzatok idején is fejlesztette, ez pedig jól jött neki védelemként, és ügyesen is használta ki, amikor az egyéni politikai ambícióival foglalkozott, és nyilatkozott például Orbán miniszterelnök-jelöltsége ellen, állítják róla helyi ellenzékiek és párttársai egyaránt. Még a politikai ellenfeleivel beszélgetve is elhangzott, hogy Kósa "nagy formátumú politikus", igaz, ugyanez a forrásunk azt is hozzátette, a polgármester "helyben már 14-15 éve megcsinálta azt a központosítást, ami most az országban zajlik, az önkormányzatban megszűntek a viták", így a szokásosnál kisebb tétet adva az ország második legnagyobb városának polgármesteri posztjáért folytatott harcnak. (Cikkünkben korábban az szerepelt, hogy ellenzéki képviselők körülbelül 8 éve nem szerepeltek élő műsorban a városi tévében. A cikk megjelenése után a Debrecen Televízió azt közölte, hogy ez nem igaz, rendszeresen kapnak lehetőséget nem kormánypárti képviselők, frakcióvezetők is élő műsorban. A téves közlésért elnézést kérünk.)