Sajnos idő előtt széteshetett az ISON

ISON üstökös, nasa, stereo-b
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy elmarad a nagy decemberi látvány: olyan információk jelentek meg, amelyek alapján komoly esély van rá, hogy az ISON-üstökös magja már teljesen szétesett. Mivel az égitest még nem érte el a napközelségét - ez november 28-án, magyar idő szerint 19.38-kor lesz -, nagy esély van rá, hogy le kell mondanunk a fél égboltot átívelő csóva látványáról.
Vágólapra másolva!

Az új, rossz hírek lényege, hogy az elmúlt napokban minimálisra csökkent az üstökös gázkibocsátása, ugyanakkor drámai módon megnőtt a porkibocsátása. Ez arra utal, hogy a mag már teljesen szétszakadhatott. Az üstökös pályájában jelentős, nem gravitációs eredetű szabálytalanságokat észleltek, ami valószínűleg a szétesés miatt fellépő heves anyagkibocsátások következménye.

Csillagászok ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ilyen részletesen nem követték még egyetlen nagy napsúroló üstökös napközelségét sem, így még az is előfordulhat, hogy az ISON újabb meglepetésével állunk szemben, és még mindig egyben van a mag.

A következő napokban a napkutató űrszondák felvételein követhetjük az eseményeket. A STEREO-A animációja immár november 23-ig tart, ez itt látható. Az ISON már megjelent a STEREO-B látómezejében is, magyar idő szerint kedden 15.39-kor már tisztán látszik, 8 óra irányában (középen kitakarva a Nap):

Az ISON a STEREO-B nyers felvételén (további képek itt) Forrás: NASA/STEREO-B

November 27-étől a SOHO napkutató szonda is látja majd az ISON-t, erről információk itt olvashatók. Végül az SDO is követni fogja a napközelséget, amit a NASA élőben közvetít.