Amnesztia-törvény miatt forrong Bangkok

Vágólapra másolva!
Rendőrökkel csap össze kormányzati épületeket támad a haragos tömeg Bangkokban A tiltakozók dühét egy törvénytervezet váltotta ki, amely amnesztiát biztosítana egy korábban elüldözött miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn is folytatódtak a tüntetők és a kormány épületét védő rendőrök közötti összecsapások Bangkokban. A rendfenntartó erők ismét könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására. A tüntetők egy másik csoportja a városi rendőrség központját akarta elfoglalni, ott is összeütközésbe kerültek a rendőrökkel.

Az EFE spanyol hírügynökség nem sokkal korábban még arról adott hírt, hogy az állami hivatalnokok és kormánytisztviselők munkába álltak Thaiföldön annak ellenére, hogy a kormányellenes erők "általános sztrájkra" és "polgári engedetlenségre" szólították fel őket. Néhány kormányzati intézményt - mint például a pénzügyminisztériumot - továbbra is tüntetők tartanak megszállva, az ottani alkalmazottak ezért más állami épületben vették fel a munkát.

A továbbra is robbanékony helyzetre való tekintettel a főváros egyetemei, akárcsak iskolák tucatjai biztonsági okokból zárva maradtak hétfőn. Az ENSZ is bezárta bangkoki központját.

Bangkokban három éve voltak hasonló méretű kormányellenes zavargások. A mostani tiltakozásokat egy a parlament alsó háza által elfogadott amnesztia-törvény váltotta ki, amelynek révén megúszhatná a börtönbüntetést és hazatérhetne a politikába Thakszin Sinavatra korábbi miniszterelnök. A megosztó politikát folytató Sinavatrát 2006-ban katonai puccs távolította el a hatalomból, jelenleg önkéntes száműzetésben él.