Megütötték a kínai bankokat

Vágólapra másolva!
Nagyobb mélyrepülésbe kezdtek a mai kereskedésben a kínai bankpapírok, miután a kormány elkötelezett a kamatlábak meghatározásának liberalizációjában. Ez viszont rövid távon rontja a nyereségességet. De egész Ázsiában is rossz volt ma a piaci hangulat, miután tegnap az USA-ban is lefelé vették az irányt a tőzsdék.
Vágólapra másolva!

Elromlott a hangulat az ázsiai részvénypiacokon is, a leggyengébben a kínai tőzsdék szerepeltek. A Shanghai Composite 1,5, míg a hongkongi Hang Seng 1,4 százalékos mínuszban zárt.

A háttérben az áll, hogy öt nagy állami tulajdonú kínai bank 19 milliárd jüannyi értékpapírt (negotiable certificate of deposit) fog kibocsátani, amivel a kormány célja az, hogy liberalizálja a kamatlábak meghatározását. Az értékpapír esetében ugyanis a két fél határozhatja meg a kamtlábak nagyságát, jobban megfelelve a piaci viszonyoknak Ez viszont a bankok profitabilitását rontja rövid távon, így nem is csoda, hogy a bankrészvények mélyrepülésbe kezdtek.

Az Agricultural Bank of China például Hongkongban 2,5 százalékot, míg Sanghajban 1,5 százalékot esett, de a China Construction Bank is 2,1, illetve 1,6 százalékot veszített értékéből. (A két bank részvénye mind a két parketten forog.) De a Bank of China is közel két százalékot zuhnat, az Industrial & Commercial Bank of China pedig 2,3 százalékot Hongkongban.

De nem csak Kínában veszik délnek az irányt a tőzsdeindexek, a tegnapi amerikai lejtmenet átragadt Ázsiára is. A Nikkei 0,6 százalékot veszített értékéből, mivel a jen újra erősödni kezdett a dollárral szemben, szerda reggel 102,7 környékén ingadozik a jegyzés. De Dél-Koreában és Ausztráliában is az eladók voltak többségben.

Az USA-ban is lefordultak tegnap a Wall Street-i tőzsdék, a Nadaq, S&P 500, Dow Jones hármas 0,2-0,3 százalékos mínuszt szedett össze. Habár tegnap sem látott napvilágot fontosabb makroadat, a befektetők a jövő heti Fed ülés miatt aggódhatnak. Ugyanis az elmúlt időszak jó munkaerőpiaci adatai akár okot adhatnak a kötvényvásárlási program decemberi mérséklésére is. A Bloomberg által megkérdezett elemzőknek viszont csak 34 százaléka számít erre.

A határidős indexek alapján Európában is a negatív tartományban kezdődhet meg a kereskedés.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A Shanghai Composite értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
A hongkongi Hang Seng értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu