Megint eluralkodott a félelem a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Meglehetősen rossz hangulatban fejeződött be tegnap a kereskedés a Wall Streeten, mivel a befektetők az amerikai költségvetési megállapodást egy újabb indoknak vélik, ami miatt a Fed elkezdheti visszafogni kötvényvásárlási programját. Ma Európában is mínuszban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Az S&P 500 több mint egy százalékot veszített értékéből és bőven az 1800-as szint alatt zárt (1782 ponton), de a Dow Jones is 0,8 százalékos, a Nasdaq pedig 1,4 százalékos mínuszt szedett össze.

Mindhárom index november 7-e óta a legrosszabb napján van túl, az S&P 500 például november 20-a óta nem volt ilyen alacsony szinten.

Ugyanis a piaci szereplő attól félnek, hogy a Washingtoni költségvetési megállapodás újabb indok lehet a Fed számára a tapír megkezdéséhez. (Tapírként a Fed havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának mérséklésére szoktunk hivatkozni.)

Az amerikai politikusoknak ugyanis sikerült megállapodniuk a következő két évre vonatkozó kiadási szintekről, és helyettesítették az államadóssági limit elérésekor automatikusan életbe lépő kiadás csökkentési mechanizmust is.

A tegnapi amerikai esések után ma az ázsiai börzéken sem túl jó a hangulat, főként a tokiói index, a Nikkei gyengült el. A jen nem mozdult lényegesen a csütörtöki kereskedésben és továbbra is a tegnap elért 102,6 körüli szintek körül áll.

A Sydney-i tőzsdén az rontotta el a hangulatot, hogy a munkanélküliségi ráta novemberben 5,8 százalékra emelkedett (bár a vártnak megfelelően), amivel közel került a válság utáni magasságokhoz. A megelőző hónapban egyébként 5,7 százalékon állt a mutató. Az sem segített a piaci hangulaton, hogy a foglalkoztatottság 21 ezer fővel nőtt novemberben a várt 10 ezer helyett.

A határidős indexek alapján Európában is mínuszban kezdődhet a kereskedés. Ma már érkeznek makroadatok is, például délelőtt 11-kor jön az eurózóna októberi ipari termelési adata, míg az USA-ból a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek alakulása és a novemberi kiskereskedelmi forgalom számai befolyásolhatják a piaci hangulatot.

Az S&P 500 értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu