Kegyelmet kapott a Pussy Riot két tagja

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök karácsony előtt emelkedett hangulatba kerülhetett: egykori ellenfele, Mihail Hodorkovszkij szabadon engedése után a hatalmát nyíltan kritizáló Pussy Riot csoport két tagja is kegyelmet kapott. Maria Aljohina és társa már haza is indulhattak.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendszerkritikus punkbanda, a Pussy Riot egyik ismert tagja, Maria Aljohina kegyelmet kapott, és emiatt büntetésének letelte előtt szabadon engedték - közölte a nő ügyvédje, Pjotr Zaikin. Jelenleg már Moszkva felé tart. A brit BBC szerint a nap folyamán az együttes egy másik tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát kiengedték.

A Pussy Riot nyíltan kritizálta Putyint és a mellé álló ortodox egyházat Forrás: AFP/Ilya S. Savenok

Az orosz punkegyüttes három tagját - Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset - a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban tartott, Putyin-ellenes koncertjük miatt ítélték börtönbüntetésre. 2012 augusztusa óta ültek börtönben (Szamucevicset kivéve, akit ár korábban kiengedtek), a büntetésük jövő márciusban járt volna le, de az orosz parlament Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslata alapján amnesztiát szavazott nekik. Az egész eljárást - a letartóztatást, a bírósági tárgyalást, a fogva tartást - emberi jogi szervezetek és külföldi államok kormányai hangosan bírálták, mégsem tudtak elérni semmit.

Aljohina a Kreml "kommunikációs műveletének" nevezte az amnesztiatörvényt, amely lehetővé tette szabadlábra helyezését. "Nem gondolom, hogy emberbaráti gesztusról lenne szó, sokkal inkább egy kommunikációs műveletről" - mondta a Dozsgy nevű független orosz televíziónak adott telefonos interjújában szabadulása után. "Ez gyalázat" - értékelte a törvényt, amely szerinte még a fogva tartottak 10 százalékára sem vonatkozik, majd hozzátette, hogy "ha lett volna rá lehetőségem, visszautasítottam volna". A fiatal, 25 éves nő elmondta, "túlságosan sokkos állapotban" volt szabadulásakor, hogy felfogja, mi történik vele. Hozzátette, hogy szabadulása után életét az emberi jogok védelmének fogja szentelni.

Mihail Hodorkovszkij és a Pussy Riot tagjainak kiengedése mögött a BBC szerint az az orosz törekvés áll, hogy a hamarosan kezdődő, Szocsiban rendezendő téli olimpia előtt csökkentsék az ellenzéki hangokat előszeretettel elnyomó orosz állammal szembeni ellenérzéseket. Ezért várható az is, hogy a közeljövőben szabadon engedik azt a 30 külföldi Greenpeace-aktivistát is, akiket egy hajón tartóztattak le.

Az oroszoknak van is oka aggódni, hogy a téli olimpia számukra megalázó diplomáciai fiaskóvá változik. Ugyanis Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök, Justin Harper kanadai kormányfő, Joachim Gauck német és Francois Hollande francia elnök, hétfőn pedig az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is lemondta részvételét a téli olimpián. A Maariv izraeli lap szerint egyre inkább nem hivatalos bojkottnak tűnik Oroszországgal, illetve az azt irányító Vlagyimir Putyinnal szemben, hogy a nyugati vezetők sorra bejelentik távolmaradásukat.