Nélkülük mozizunk tovább

James Gandolfini, Maffiózók
Vágólapra másolva!
Idén elment az Arábiai Lawrence sztárja, az Érzékek birodalma rendezője, Yoda megalkotója, Harry Potter bácsikája, Amerika kedvenc filmkritikusa, a Szomszédok Virágh doktora és Tony Soprano is. A filmvilág 2013-as halottaira emlékezünk.
Vágólapra másolva!

Koroknay Géza (1948. szeptember 29. - 2013. január 2.)

Koroknay Géza Forrás: Wikipédia

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész volt, hatszáznál is több filmben működött közre. Ő kölcsönözte a hangját többek közt Clint Eastwoodnak, James Belushinak és Dan Aykroydnak. Játszott tévéfilmekben és sorozatokban (Szomszédok, Barátok közt, Angyalbőrben) is.

* * *

David R. Ellis (1952. szeptember 8. - 2013. január 7.)

Samuel L. Jackson és David R. Ellis a Kígyók a fedélzeten forgatásán Forrás: AFP

Karrierjét színészként kezdte, aztán kaszkadőr, majd rendező lett. Ő csinálta a Samuel L. Jackson főszereplésével készült Kígyók a fedélzeten-t, a Végső állomás-franchise második és negyedik részét és a Cápák éjszakájá-t.

* * *

Oshima Nagisa (1932. március 31. - 2013. január 15.)

Érzékek birodalma Forrás: AFP

A japán rendező csinálta a valódi szexjeleneteiről elhíresült, 1976-os Érzékek birodalmá-t és a kevésbé explicit, '78-as Szenvedélyek birodalmá-t, valamint a David Bowie főszereplésével készült Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence! című háborús filmet is.

* * *

Michael Winner (1935. október 30. - 2013. január 21.)

Michael Winner és Charles Bronson Forrás: AFP

A Bosszúvágy (Death Wish) című 1974-es akcióthriller rendezője, amelyben Charles Bronson egy New York-i építészt alakít, aki felesége meggyilkolása és lánya megerőszakolása után bosszúhadjáratra indul. A filmnek négy folytatása is készült, melyek közül a másodikat és a harmadikat Winner rendezte. Bronson játszotta Winner Mestergyilkos-ának főszerepét is, melyet 2011-ben remake-eltek Jason Stathammel.

* * *

Stuart Freeborn (1914. szeptember 5. - 2013. február 5.)

Stuart Freeborn és Irvine Kershner Forrás: AFP

Maszkmester volt, akinek többek közt az eredeti Star Wars-trilógia Yoda-, Chewbacca- és Jabba-figuráját köszönhetjük. Dolgozott az Ómen-en és a Christopher Reeve főszereplésével készült Superman-filmeken is.

* * *

Kézdy György (1936. február 14. - 2013. február 8.)

Kézdy György Forrás: MTI

A Jászai Mari-díjas színészt legtöbben a Szomszédok Virágh doktoraként ismerték, de pályája során játszott Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten, a Nemzeti Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban is.

* * *

Alan Sharp (1934. január 12. - 2013. február 8.)

Liam Neeson a Rob Roy című filmben Forrás: AFP

Skót születésű forgatókönyvíró volt, aki Sam Peckinpah Az Osterman hétvége, Michael Caton-Jones Rob Roy és Arthur Penn A döntés éjszakája című filmjét is írta.

* * *

Alekszej German (1938. július 20. - 2013. február 21.)

Alekszej German Forrás: AFP

Mindössze öt nagyjátékfilmet csinált (plusz egyet társrendezőként), de a Sztálin-kor egyik legjelentősebb filmes krónikásának tartják. Első önállóan rendezett filmje az apja, Jurij German írásán alapuló 1971-es Ellenőrzés az utakon volt, ezt követte a Húsz nap háború nélkül, a Barátom, Ivan Lapsin, a Hrusztaljov, a kocsimat! és a Nehéz istennek lenni, amelyet halála után, a római filmfesztiválon mutattak be novemberben.

* * *

Richard Griffiths (1947. július 31. - 2013. március 28.)

Richard Griffiths a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben Forrás: AFP

A nagyközönség főképp a Harry Potter-filmek Vernon Dursleyjének, Harry Potter bácsikájának a szerepéből ismerte. Másik leghíresebb filmjében szintén egy nagybácsit alakított: a Mi ketten-ben (Withnail & I) a főhős Monty nevű meleg rokona volt.

* * *

Jesús Franco (1930. május 12. - 2013. április 2.)

Jesús Franco Forrás: AFP

A spanyol horrorfilmrendező élete során több mint 180 filmet csinált, és ő volt a legmeghatározóbb alakja a 60-as évek végére, 70-es évek elejére tehető spanyol horrorfilmes robbanásnak. Leghíresebb filmjei közé tartozik a The Awful Dr. Orloff, a Leszbikus vámpírok és a Mansion of the Living Dead. Christopher Lee-t (pl. Drakula gróf, The Blood of Fu Manchu, Il Trono di Fuoco) és Klaus Kinskit (Marquis de Sade, Hasfelmetsző Jack) többször is rendezte.

* * *

Roger Ebert (1942. június 18. - 2013. április 4.)

Roger Ebert Forrás: AFP

Amerikai legismertebb filmkritikusa volt, az első, akit munkájáért Pulitzer-emlékdíjjal tüntettek ki 1975-ben. 2007-ben a Forbes Amerika legbefolyásosabb szakírójának választotta. 1967 óta írt filmkritikákat, évtizedeken keresztül filmes tévéműsort is vezetett.

* * *

Bigas Luna (1946. március 19. - 2013. április 6.)

Sonka, sonka Forrás: AFP

Az egyik legnevesebb spanyol filmrendező volt, aki olyan szexuálisan túlfűtött alkotásokat jegyzett, mint a Sonka, sonka, az Aranyhere, a Mell és a Hold, valamint A meztelen Maya. Ő fedezte fel Penélope Cruzt és Janier Bardemet, akik a Sonka, sonká-ban játszottak először együtt.

* * *

Richard LeParmentier (1946. július 16. - 2013. április 15.)

Richard LeParmentier a Csillagok háborúja című filmben Forrás: AFP

Conan Antonio Motti admirálist játszotta a Csillagok háborújá-ban, feltűnt a Superman második részében és a Polipka című 1983-as James Bond-filmben is. A 90-es évek elején felhagyott a színészettel, és több brit tévésorozatban dolgozott forgatókönyvíróként.

* * *

Ray Harryhausen (1920. június 29. - 2013. május 7.)

Ray Harryhausen a Titánok harca egyik figurájával Forrás: AFP

A trükkmester, animációs filmes elsősorban a kockázásos bábanimáció (stop-motion model animation) szakértője volt. Legfontosabb munkái közé tartozik a Joe, az óriásgorilla (1949), a Szindbád hetedik utazása (1958), Az aranygyapjú legendája (1963), az Egymillió évvel időszámításunk előtt (1966) és az 1981-es Titánok harca.

* * *

Alekszej Balabanov (1959. február 25. - 2013. május 18.)

Alekszej Balabanov Forrás: Wikipédia

Az orosz rendező csinálta az 1997-es Fivér című, kultfilmmé vált maffiadrámát és folytatását, egyben paródiáját, a Fivér 2-t, a csecsenföldi konfliktust feldolgozó Háború-t és a 2007-es Bádogkoporsó-t.

* * *

James Gandolfini (1961. szeptember 18. - 2013. június 19.)

James Gandolfini és Julia Louis-Dreyfus az Exek és szeretőkben Forrás: InterCom

Legikonikusabb szerepe Tony Soprano volt a Maffiózók című sorozatból, melyért háromszor Emmy-díjat is nyert. Játszott többek közt a Tiszta románc-ban, a Szóljatok a köpcösnek!-ben, A mexikói-ban, és a Zero Dark Thirty-ben. Halála után került a mozikba Exek és szeretők című romantikus vígjátéka, jövőre még bemutatják Animal Rescue című filmjét is.

* * *

Jim Kelly (1946. május 5. - 2013. június 29.)

Jim Kelly Forrás: AFP

Legtöbben Bruce Lee leghíresebb filmjéből, A sárkány közbelép-ből ismerik, ahol egy Williams nevű harcművészt alakított. Később a Black Belt Jones-szal és a Three The Hard Way-jel a blaxploitation műfaj sztárjává vált.

* * *

Bernadette Lafont (1938. október 26. - 2013. július 25.)

Bernadette Lafont A mama és a kurva című filmben Forrás: Mokép

Több mint ötven évet felölelő karrierje során száznál is több filmben játszott, de leghíresebb szerepe mindmáig Jean Eustache 1973-as A mama és a kurva című kultuszfilmjének egyik női főszerepe: a francia újhullám emblematikus alkotásában ő volt a Jean-Pierre Léaud által megformált főhős két szerelme közül a címbeli "mama".

* * *

Karen Black (1939. július 1. - 2013. augusztus 8.)

Karen Black A Portnoy-kór című filmben Forrás: Mokép

Leghíresebb filmje Bob Rafelson '70-es Öt könnyű darab-ja volt, amelyben ő játszotta Jack Nicholson figurájának pincérnőként dolgozó barátnőjét. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Játszott többek közt az Airport-ban, a Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével készült A nagy Gatsby-ben, Robert Altman Nashville-jében, a Philip Roth regényén alapuló A Portnoy-kór-ban, A sáska napjá-ban, a Földi űrutazás-ban és Alfred Hitchcock utolsó filmjében, a '76-os Családi összeesküvés-ben is.

* * *

Gilbert Taylor (1914. április 21. - 2013. augusztus 23.)

Egy nehéz nap éjszakája Forrás: AFP

Brit operatőr volt, aki többek között a Csillagok háborúja, az Egy nehéz nap éjszakája és az Ómen című filmeket fényképezte. Dolgozott Stanley Kubrickkal (Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni), Roman Polanskival kétszer is (Iszonyat, Zsákutca), valamint ő vette fel Alfred Hitchcock utolsó előtti, Téboly című filmjét.

* * *

Otto Sander (1941. június 30. - 2013. szeptember 12.)

Otto Sander a Távol és mégis közel című filmben Forrás: Mokép

Német színész volt, aki a Cassiel nevű angyalt játszotta Wim Wenders 1987-es Berlin felett az ég című filmjében, és annak hat évvel későbbi folytatásában, a Távol és mégis közel-ben, de emlékezhetünk rá az Oscar-díjas Bádogdob folyamatosan részeg muzsikusaként, vagy A tengeralattjáró gránátnyomást kapott tisztjeként is.

* * *

Giuliano Gemma (1938. szeptember 2. - 2013. október 1.)

Giuliano Gemma Az angyalok is esznek babot című filmben Forrás: Mokép

A spagettiwestern egyik ikonikus hőse volt, az ő főszereplésével készült a Ringo visszatér, A harag napjai-ban pedig Lee Van Cleeffel mérte össze az erejét. Ismerős lehet az Egy lyukas dollár-ból és Bud Spencer Az angyalok is esznek babot című filmjéből is.

* * *

Patrice Chéreau (1944. november 2. - 2013. október 7.)

Romain Duris, Patrice Chéreau és Charlotte Gainsbourg a Hajsza című film párizsi bemutatóján 2009-ben Forrás: AFP

A francia film-, színházi és operarendező leghíresebb filmes munkája az 1994-es Margó királyné Isabelle Adjani és Daniel Auteuil főszereplésével, valamint a 2001-es, explicit szexjeleneteket felvonultató Intimitás című dráma. Utolsó filmje a 2009-es Hajsza volt.

* * *

Kumar Pallana (1918. december 23. - 2013. október 10.)

A Tenenbaum, a háziátok szereplői, jobb szélen Kumar Pallana Forrás: InterCom

Az indiai születésű Pallana Wes Anderson filmjeinek visszatérő szereplője volt, játszott a Petárdá-ban, az Okostojás-ban, a Tenenbaum, a háziátok-ban és az Utazás Darjeelingbe című filmben is. Korábban zsonglőrként dolgozott, kávézót és jógaközpontot üzemeltetett.

* * *

Paul Walker (1973. szeptember 12. - 2013. november 30.)

Paul Walker a Halálos iram című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A Halálos iramban-sorozat egyik főszereplője volt, aki a harmadik filmet leszámítva a franchise mindegyik részében szerepelt. Játszott a Pleasantville-ben, a Kéjutazás című thrillerben és a Halálos hajszá-ban is.

* * *

Peter O'Toole (1932. augusztus 2. - 2013. december 14.)

Anthony Quinn és Peter O'Toole az Arábiai Lawrence című filmben Forrás: AFP

Ír születésű, nyolcszoros Oscar-jelölt színész volt, az Arábiai Lawrence sztárja. Játszott többek közt Az oroszlán télen-ben, A felső tízezer-ben, a Hogyan kell egymilliót lopni?-ban, a Caligulá-ban és a Vénusz-ban. Utolsó filmjét, a Katherine of Alexandriá-t jövőre mutatják majd be.

* * *

Joan Fontaine (1917. október 22. - 2013. december 15.)

Joan Fontaine Forrás: AFP/Photononstop

Egyike volt az 1930-as évek nagy hollywoodi sztárjainak. Háromszor jelölték Oscar-díjra: A Manderley-ház asszonyá-ért (1940), a Gyanakvó szerelem-ért (1941) és a The Constant Nymph (1943) című filmért. A Gyanakvó szerelem-ért meg is kapta a szobrot, így ő lett az egyetlen színésznő, aki Alfred Hitchcock-filmmel nyert Oscar-díjat.

* * *

Maár Gyula (1934. augusztus 2. - 2013. december 20.)

Maár Gyula Forrás: Origo

Filmrendező volt, többek közt a Prés, a Végül, a Déryné, hol van?, a Felhőjáték és a Töredék alkotója. Felesége Törőcsik Mari, akit több filmjében is rendezett.