Van, ahol bűnügy lett a kasszacseréből

Vágólapra másolva!
Kilenc cég tett feljelentést amiatt, hogy egy kasszacserét ígérő vállalkozás becsapta őket. A vállalkozás a cégektől beszedte a pénzt, de kasszát nem adott, hanem eltűnt. A rendőrség szerint ezer kereskedő járhatott pórul.
Vágólapra másolva!

Csalás gyanújával rendelt el nyomozást a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya ismeretlen tettesek ellen a Patkós-Cassa Informatikai Kft. pénztárgépbeszerzéseivel kapcsolatban – írta a Népszabadság.

A BRFK a lapnak azt mondta: bár eddig csak kilenc budapesti és Pest megyei cég tett feljelentést, a rendőrség körülbelül ezer olyan károsult vállalkozás jelentkezésére számít, amelyek kifizették az adóhatóssággal adatkapcsolatra képes kasszára az előleget, a gépet azonban végül nem kapták meg.

A Patkós-Cassa nem gyártója az online pénztárgépeknek, még csak nem is importőr, az adóhivatal honlapján mégis szerepel az online pénztárgépek beszerzésére, telepítésére, karbantartására jogosult cégek listáján, annak ellenére is, hogy a rendőrség már megállapította a csalást, a cég beszüntette a tevékenységét, és a telephelyén nem lelhető fel.

A Patkós-Cassa károsultjai a Facebookon önálló csoportot hoztak létre. Az ott leírt és az internet más fórumain terjedő történetekből egy meglehetősen gondosan felépített csalás rajzolódik ki. Előbb csak egy előlegszámlát kaptak a megrendelők, majd megtörtént a nyilvántartásba vételük a NAV-nál.

Ezután sürgető e-mailt kaptak, hogy azonnal utalják el a vételár hiányzó részét, mert elbukják az állami támogatást. Mindenki fizetett is, december 15-e után azonban már sem telefonon, sem e-mailben nem volt elérhető a Patkós-Cassa – ismerteti a Népszabadság.