Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bíróság döntött egy agyhalott kislány kezelésének leállításáról

Vágólapra másolva!
Egy 13 éves kaliforniai kislánynál rendkívül ritka műtéti komplikációt követően állt be az agyhalál állapota, családja viszont tovább küzd azért, hogy a gyermeknél folytassák az életfenntartó kezeléseket. Erre azonban már nem sokáig lesz lehetőség: bírósági határozat született arról, hogy a kislányt napokon belül le kell venni az őt életben tartó gépekről.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben az amerikai média kiemeltem foglalkozott annak a 13 éves kaliforniai kislánynak az esetével, akinél mandulaműtét után fellépő igen ritka szövődmény következményeként beállt az agyhalál állapota. A médiafigyelem oka, hogy egy friss bírósági határozat értelmében a kislányt le kell venni az őt életben tartó gépekről, annak ellenére, hogy a családja foggal-körömmel küzd a döntés ellen. Szakmai szempontból azonban az agyhalál után az esetleges szervdonáción túl nincs értelme az életfenntartó kezelések folytatásának.

Jogilag már halott

Az Egyesült Államokban a legtöbb országhoz - köztük Magyarországhoz - hasonlóan az agyhalál állapotába került ember jogilag halottnak számít. Agyhalálról akkor beszélünk, amikor tartósan megszűnik az agyban vagy az agytörzsben az idegi tevékenység, nincsenek elektromos impulzusok az agysejtek között.

A klinikai halál állapotával ellentétben (amikor a légzés, a keringés és az agyműködés leállása átmeneti) az agyhalálból nincs visszaút, de mivel a modern gépek segítségével a szívműködés, a légzés és több más biológiai folyamat mesterségesen fenntartható, ezért a test ugyan látszólag él, de ettől az ember még nem – írja beszámolójában a Livescience.com.

Az agyhalál beállta után támogatás nélkül a szív még egy rövid ideig, kevesebb, mint egy óráig képes dobogni, lélegeztetőgéppel viszont egyes biológiai folyamatok (beleértve a veseműködést és az emésztőrendszer működését is) akár egy hétig is fenntarthatóak.

Ha a lélegeztetőgépen lévő agyhalott ember megkapja a szükséges hormonokat (például a pajzsmirigy hormonokat), a vérnyomást szabályozó gyógyszereket és mesterségesen fenntartják a megfelelő testhőmérsékletet is, akkor elméletileg hónapokig, sőt évekig is „életben” tartható a test. Az ember azonban ettől még halott, ezért a gyakorlatban csak pár napig folytatják az életfenntartó kezeléseket – addig, amíg a család megfelelően el tud búcsúzni tőle, illetve amíg egy esetleges szervkivétel ezt indokolja.

Emberileg érthető, orvosilag nem indokolt

A 13 éves kislány esetében emberileg teljesen érthető, hogy a család szeretné továbbra is fenntartani az élet látszatát és a test biológiai folyamatainak mesterséges működtetését, szakmai szempontból azonban ez nem indokolt - írja a Livescience.com.

Más lenne a helyzet, ha a kislány agyhalál helyett tartósan vegetatív állapotban lenne, és az is eltérő megítélés alá esne, ha agyhalottként életképes magzattal lenne terhes. Így azonban nincs sok esély arra, hogy család a bírósági döntést hatályon kívül tudná helyeztetni.

Tavaly a Debreceni Egyetem orvosai 12 héten át tartottak életben egy 31 éves kismamát. A nő a várandóssága 15. hetében agyvérzéssel került kórházba. Az orvosi beavatkozás ellenére a nőnél néhány napon belül beállt az agyhalál, ám az orvosok és a család közösen úgy döntött, hogy a magzat érdekében a nőt nem kapcsolják le az életfenntartó gépekről. A szülést követően még két napig tartották életben, ami alatt öt szervét eltávolították. Ezzel még négy beteg életét mentették meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről