Igazi siker a bikácsi gyógynövény-feldolgozó bioüzem

Vágólapra másolva!
Tavaly alakult, idén már több száz milliós bevételre számíthat a biotechnológiával működő Herb Extract Factory a tolna megyei Bikácson. Mindezt tíz év kutatófolyamat előzi meg.
Vágólapra másolva!

Dulovics Edit kutatási és termékfejlesztési vezető, aki egyben az üzemet is menedzseli, az MTI-nek elmondta, összesen hatvanhétféle növényből nyerik ki a hatóanyagokat. A Herb Extract Factory az egyetlen az országban, amely cseppfolyósított szén-dioxiddot alkalmaz a hatóanyagok kioldásához. A szén-dioxid nem oldja ki a műtrágyavegyületeket, nehézfémeket, ettől válik bioeljárássá a művelet. Így a hagyományos eljárásoknál akár hússzor-ötvenszer nagyobb koncentrációt tudnak elérni.

A cég azért választotta a Tolna megyei Bikácsot, mert a Mezőföld ezen része hagyományosan kiváló a gyógynövénytermesztésre. Extraktumaikat a fűszer- és kozmetikai ipar, valamint a növényi gyógyszergyártás tudja hasznosítani. Dulovics Edit elmondta, az előkészített belföldi és külföldi szerződések alapján 2014-ben 300 millió forintos bevétellel számolnak.

Bónusz, hogy Bikácson a Pécsi Tudományegyetemmel közösen kutatás is zajlik. Jelenleg a vörös szőlő magjában és héjában található rezveratrollal foglalkoznak. A rezveratrol élettani hatását a világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték, a kísérlet egyértelműen pozitív eredményt hozott. A vezető tájékoztatott, hogy a rezveratrolt hungarikummá szeretnénk nyilvánítani, ezt már elő is készítették.