Kínában botlott meg a Carrefour

Vágólapra másolva!
Hiába teljesített két meghatározó európai piacán is jól a francia Carrefour kiskereskedelmi cég, a gyengeére sikerült kínai értékesítési adatok miatt 3 százalékos mínuszban tartózkodik az árfolyama.
Vágólapra másolva!

1,5 százalékos árbevétel zsugorodásról számolt be a negyedik negyedév után a francia Carrefour kiskereskedelmi cég, amelynek így sikerült teljesítenie a 22,2 milliárd eurós elemzői várakozást az értékesítés terén. A csökkenésben egyébként nagy szerepe volt az erős eurónak, ami 3,8 százalékos negatív hatást eredményezett árbevétel szinten.

Fontos azonban kiemelni, hogy a társaság jelenleg a 3 éves reorganizáció kellős közepén tart. A folyamatban pedig kulcsszerep hárul hazai piacára, Franciaországra, ahol akárhogy is nézzük, de impozáns negyedévet zárt. A benzinértékesítéseket nem tartalmazó organikus bevétel növekedés például 2 százalékos volt.

Szintén jó üzenetet hordoz, hogy Spanyolországban, a Carrefour második legnagyobb piacán 2008 után láthattunk ismét növekedést, a bővülés üteme 1,2 százalékos volt.

A stratégia szempontjából szintén kulcsfontosságú brazil és argentín piacokon is organikus bővülésről számolt be a cég a bevételek terén. Előbbi 6,8, míg utóbbi 32,3 százalékkal nőtt az időszak során.

Kínában azonban lassult a fogyasztás, így csak 1,4 százalékos organikus növekedést láthattunk a távol-keleti országtól. A legalább 12 hónapja nyitva tartó üzletek viszont ennél is gyengébben teljesítettek, az elemzők által várt 1 százalékos bővüléssel szemben ugyanis 3,1 százalékos csökkenésről számolt be a Carrefour.

A bevételi adatok közzétételét követő elemzői konferenciabeszélgetésen a Carrefour részéről ismét előkerült a brazil leánycég tőzsdére vitele. A menedzsment az IPO-ból származó összeget a további bővülés elősegítésére fordítaná. Persze nem ez az egyetlen opció, amin a vezetés gondolkozik.

A többségében pozitív meglepetést tartogató számok is kevésnek bizonyultak, ugyanis a befektetők egyáltalán nem örültek a kínai "malőrnek", emiatt pedig már 3 százalékos mínuszban tartózkodik a Carrefour árfolyama.

Carrefour napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu