A második legnagyobb tulaj sújthat le a Molra?

Vágólapra másolva!
Közeledik a január 23-a, amikor is lejár a Mol opciója, hogy visszavásárolhassa a cseh közműcégtől, a CEZ-től a nála lévő 7 százaléknyi Mol pakettet. Összesen mintegy 7,6 millió részvénnyel rendelkezik a cég és egyelőre még kérdéses, hogy mi lesz a papírokkal. Bár az eddigi hírek szerint nem feltétlenül kell aggódni, hiszen a Reuters is arról számolt be, hogy vélhetően nem adja el a CEZ a Mol részvényeket, hanem más megoldáson gondolkozik. Ettől függetlenül a hivatalos bejelentésig számolni kell a bizonytalansággal.
Vágólapra másolva!

Nagyjából egy évvel korábban a Mol egyik nagytulajdonosa, a Dana Gas borzolta Mol tulajdonosok kedélyét, amikor is a cég bejelentette, hogy egy speciális aukció keretében megválik 1,675 millió darab Mol részvénytől. A Dana Gas a nehéz pénzügyi helyzete miatt döntött úgy, hogy eladja a részvényeinek mintegy felét. A társaság 17 515 forinton vált meg a papíroktól, 5,5 százalékkal az aukció előtti napi záróárhoz képest.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz a Mol részvényekkel, amikor lejár a Mol vételi opciója nagyjából 7,6 millió darabnyi Mol részvény megvásárlására, amelyet a cseh energetikai vállalattól a CEZ-től vehetne meg. És vajon mihez kezd a CEZ a Mol papírokkal?

Hogyan jutott hozzá a CEZ a Mol részvényekhez?

A CEZ és a Mol még 2007-ben döntött úgy, hogy két gáztüzelésű erőművet építenek fel a cégek, melyek hő és villamos energiát termelnek majd a Mol pozsonyi és százhalombattai finomítójának.

A megállapodás értelmében a CEZ 7 százalékos részesedést vásárolt a Molban részvényenként 30 000 forintért, mintegy 230 milliárd forintért. A Mol amerikai típusú (az az a futamidő végéig bármikor lehívható) opciót vásárolt három évre - amiért fizetett egy díjat - , de a lejáratot meghosszabbították 2014. január 23-ig. A Molnak joga van lehívni az opciót 78,7 eurós áron (23 765 forint, 301,9 EUR/HUF árfolyammal számolva).

Forrás: Mol, Investor.hu

A Mol vélhetően nem fog élni a lehívás lehetőségével, hiszen a Mol részvényenkénti ára most 14 200 forint körül mozog, mintegy 9 565 forinttal alacsonyabban, mint a lehívási ár. A Molnak minden bizonnyal nincs szüksége a közel 24 ezer forintos részvényekre, úgy hogy nagyjából 10 ezer forinttal alacsonyabb a részvény mostani ára.

Mit csinál a CEZ a részvényekkel?

Ha a CEZ a lejárat után azonnal eladná a Mol részvényeket, akkor közel 110 milliárd forint üthetné a cég markát. Ha figyelembe vesszük, hogy mintegy 230 milliárd forintért vette a részvényeket, és korrigáljuk az opcióért járó díjjal, még így is vaskos vesztesége lehet a CEZ-nek.

Ha azonban a cégnek különböző beruházásokra szüksége lenne a pénzre, akkor minden bizonnyal a részvények eladása mellett dönt. A paksi atomerőmű bővítése miatt többször is lehetett olvasni arról, hogy a csehek is tervezik a temelini atomerőmű bővítését.

A cég ugyanakkor már korábban is figyelmeztetett, ha nem kapnak állami garanciát, akkor nem építik meg a 10-15 milliárd dollár körüli erőművet. A múlt héten beiktatott miniszterelnök pedig nem akarja garantálni az árakat, így pedig nehéz lesz dűlőre jutni az ügyben. Egyes tanulmányok szerint 115 euró fölötti MWh esetén tudna megtérülni a beruházás, holott jelenleg 40 euró körül mozog az ár Németországban.

A CEZ szóvivője a Tyden.cz oldalnak még december elején mondta el, hogy vizsgálják, mi legyen a Mol részvényekkel és számos opciót átgondolnak. Akkor azt említette meg Ladislav Kriz, hogy korai még beszélni a Mol papírok jövőjéről, de jelenleg inkább a Mol részvények árfolyamára, mint a saját likviditásukra figyelnek.

A Reuters legfrissebb információi szerint a CEZ marad a Mol tulajdonosa, de piacra dobhatnak egy Mol részvényre átváltható kötvényt is.

Ezek alapján az szűrhető le, hogy vélhetően Mol részvényes marad a CEZ. Ezt erősíti meg, hogy a harmadik negyedév végén 29 milliárd korona (337 milliárd forint) készpénzzel rendelkezett a cég.

A nettó hitel állomány az EBITDA-hoz képest ugyan bőven a CEZ elmúlt években látott szintjéhez képest jócskán megugrott, de a versenytársakhoz képest még mindig nem számít túl nagynak az 1,86 körüli érték, hiszen a többieknek 2,31 ez a mutatója.

Forrás: Bloomberg Investor.hu

Összességében tehát inkább azt lehet valószínűsíteni, hogy a CEZ nem adja el rövid távon a Mol részvényeket, hacsak nem lesz szükséges azonnal a pénzre mondjuk egy atomberuházás miatt. Persze, ameddig nem jelentik be hivatalosan, hogy mi lesz a részvényekkel, addig ezzel a bizonytalansággal számolni kell.

Mol napi grafikon Forrás: Bloomberg