Sapka, sál, kesztyű! Végre jön a hó

Fagyos idő, jön a hideg
A person walks past icicles hanging from a rock near the southern German town of Kircheim on December 18, 2010 as cold conditions continue throughout the country. AFP PHOTO THOMAS KIENZLE
Vágólapra másolva!
Komolyan vehető havazás pénteken és szombaton lehet. Egy földközi-tengeri ciklon biztosítja a nedvességet, egy kelet-európai ciklon pedig a hideg levegőt a fokozatosan télire váltó időjáráshoz.
Vágólapra másolva!

Szerdán főként a Tata–Szeged vonaltól keletre várható eső, tehát Budapesten is. Főleg az ország északkeleti részén hullhat havas eső és hó is, itt éjszaka helyenként megmaradhat a hó, de maximum 2 centiméter vastagságban. Estére mérséklődik az élénk, időnként erős északnyugati, északi szél a Dunántúlon és északkeleten is.

Csütörtökön ismét északkeleten lehet hószállingózás, kisebb havazás, délnyugaton viszont inkább eső esik. Nem kell nagy mennyiségű csapadékra számítani, és nem igazán marad meg a hó.

Pénteken már többfelé várható csapadék, nyugaton és északon hó, másutt havas eső, és sajnos ónos eső is – mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Origónak. A legtöbb csapadék a nyugati és a délnyugati országrészben valószínű.

Szombaton több helyütt havazhat, a délkeleti területeken eső, havas eső is várható. Sokfelé megélénkül, a Dunántúl nyugati részén gyakran megerősödik az északi, északnyugati szél. Vasárnap egyre többfelé szakadozhat fel a felhőzet, de legtöbbször inkább hétfőn süthet ki a nap. Ez viszont nem sokáig tart, mert keddtől újra megvastagodik a felhőzet, és többfelé várható kisebb havazás.

Erősödik a fagy

Forrás: AFP/Steffi Loos

Egyre hűvösebb lesz az idő a következő öt nap során. Szerdán még 3 és 8 Celsius-fok közé melegszik a levegő. Csütörtökre virradóra már -3, +2 fok közé csökken a hőmérséklet, délután 0, + 5 fok lesz a jellemző. Szombaton helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Vasárnap hajnalra már -2, -8 fokig süllyed a hőmérséklet, sőt a kevésbé felhős, havas vidékeken még ennél is csípősebb időre számíthatnak. Napközben csupán -2 és +2 fok közé melegszik fel a levegő, és hétfőn is érdemes lesz kesztyűt húzni, mert hasonló hőmérsékletekre lehet számítani mind reggel, mind napközben.

Vigyázzanak az utakon!

A lehűlést az okozza, hogy most a Kárpát-medencétől északra egy anticiklon helyezkedik el, és ennek a peremén néhány fokkal hidegebb levegő érkezik Magyarország fölé. A nedves légtömegeket pedig egy délre elvonuló mediterrán ciklon szállítja.

Az időjárás-érzékenyek emiatt hidegfronti hatásra számíthatnak, erősödő reumatikus, illetve ízületi fájdalmakkal. A front fejfájást, migrént, szédülést okozhat, és ingadozhat a vérnyomás is. A közlekedőknek a síkos, jeges útszakaszokra érdemes figyelniük, és arra, hogy a reakcióidő frontok esetén hosszabb a megszokottnál.