Az oroszok még csak az első aranyra hajtanak

Detroit Red Wings v Toronto Maple Leafs GettyImageRank3 Activity Motion SPORT VERTICAL Warming Up Canada Toronto Taking a Shot - Sport Detroit Red Wings Toronto Maple Leafs Toque Pavel Datsyuk Air Canada Center National Hockey League NHL Winter Classic Sh
TORONTO, ON - DECEMBER 21: Pavel Datsyuk #13 of the Detroit Red Wings, wearing a Winter classic toque, shoots during warmup before NHL action against the Toronto Maple Leafs at the Air Canada Centre December 21, 2013 in Toronto, Ontario, Canada. Abelimages/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hiába a szovjet idők nyomasztó fölénye, hokiban mégiscsak Kanada a király. A csehszlovákok pechesek voltak, a FÁK százszázalékos, a britek eltűntek a süllyesztőben.
Forrás: Origo

Szerdán kezdődik a szocsi téli olimpián a férfi hokitorna, melynek egyik nagy kérdése, hogy a házigazda oroszok megszerzik-e az első aranyukat. (A Jégkorongblog beharangozóját itt olvashatja). Nekik ugyanis nincs még, csak két jogelődjüknek.

Az első olimpiai hokitornát még a nyári játékokon rendezték, 1920-ban, Antwerpenben, de négy évvel később már elfoglalta helyét az első téli játékokon. Akkoriban még Nagy-Britannia is komoly tényezőnek számított, 1924-ben bronz-, 1936-ban aranyérmet szerzett, épp ezért a statisztikában meglepő módon egy szinten van Csehországgal. Ha azonban a csehek két érméhez hozzávesszük a csehszlovák termést (négy-négy ezüst és bronz), akkor már más a helyzet. Szocsiban a csehek egy újabb éremmel megelőzhetik a hőskor óta alaposan visszaeső briteket.

A leghatékonyabb a Szovjetunió utódállamait tömörítő Független Államok Közössége, amely mindössze az 1992-es albertville-i játékokon szerepelt, és azt meg is nyerte. A fenti ábrán csak a legalább egy aranyéremig jutó országokat tüntettük fel, ezért nem szerepel Finnország és Oroszország. Előbbi hét (0, 2, 5), az utóbbi két (0, 1, 1) éremnél tart a női csapatot is figyelembe véve. Csehszlovákia négy-négy ezüstöt és bronzot szerzett, Németország és Svájc két-két bronzot.

Pavel Dacjuk kulcsszerepet kaphat az orosz hokiaranyért folyó harcban Forrás: AFP/Getty Images/Abelimages

Női hokitornát eddig négyszer rendeztek, 1998-ban, Naganóban az USA ért először célba, azóta rendre Kanada nyert. Szocsiban tehát Oroszország női és férfi csapata egyaránt az első olimpiai aranyára hajt.

A szocsi olimpia hokitornájának férfi mezőnye:
A csoport: Oroszország, Szlovákia, Egyesült Államok, Szlovénia
B csoport: Finnország, Kanada, Norvégia, Ausztria
C csoport: Csehország, Svédország, Svájc, Lettország

A női mezőny:
A csoport: Kanada, Finnország, Svájc, Egyesült Államok
B csoport: Oroszország, Svédország, Németország, Japán