Top 50-be vágyik az életművész herceg

Hubertus Von Hohenlohe
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : Mexico's flag bearer, alpine skier Hubertus Von Hohenlohe, leads his national delegation during the Opening Ceremony of the 2014 Sochi Winter Olympics at the Fisht Olympic Stadium on February 7, 2014 in Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Eddig tizenöt világbajnokságon és öt téli olimpián vett részt Hubertus von Hohenlohe, de 55 évesen, Szocsiban is rajthoz akar állni. A magyar felmenőkkel rendelkező herceg Mexikó színeiben műlesiklásban indul, tervei szerint utoljára. Utána már csak a zene és a fotózás maradna hobbinak.

Bár Hubertus von Hohenlohe fájlalja a térdét, úgy érzi, hogy semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy rajthoz álljon a szocsi olimpia szombati, műlesikló számában. Az 55 éves sportember elképesztő életpályát tudhat maga mögött.

Hubertus von Hohenlohe-Langenburg 1959. február 2-án született Mexikóvárosban, anyai ágon ükapja az a Festetics Tasziló herceg volt, aki a keszthelyi kastélyt és parkját a ma ismert méretére kibővíttette.

Négyéves koráig Mexikóban élt, onnan a spanyolországi Marbellába költöztek, házukban olyan híres színészek vendégeskedtek, mint Audrey Hepburn, Gina Lollobrigida vagy Sean Connery. Tízévesen egy vorarlbergi kolostorba került, ahol elmondása szerint csak arra emlékszik, hogy "a tél szürke, sötét és hosszú volt". Onnan megszökött, egy nagynénjéhez került, és a grazi egyetemen tanult filozófiát és közgazdaságtant.

Hubertus Von Hohenlohe vitte a mexikói zászlót a szocsi megnyitón Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ausztriában ismerkedett meg a síeléssel, de gyorsan rájött, hogy ha komolyabban szeretne sportolni, akkor ott esélye sem lesz bekerülni a válogatottba. Így aztán megalapította a Mexikói Sí Szövetséget, és az 1984-es olimpián már indulhatott is. Eddigi legjobb eredménye is Szarajevóhoz kötődik, ahol műlesiklásban a 26. helyen zárt.

Mexikó színeiben ott volt Calgaryban, Albertville-ben, majd Lillehammerben is, majd 12 év után kiharcolta a 2006-os részvételt is, a Mexikói Olimpiai Bizottság azonban akkor úgy döntött, nem küld egyszemélyes csapatot Torinóba. A 2007-es vébén a lábát törte, ezért bejelentette visszavonulását, de nem bírta megtenni, így 2009-ben ismét visszatért, és eljutott Vancouverbe is, ahol műlesiklásban a 46., óriás-műlesiklásban pedig a 78. lett.

Ebben a két számban indult volna Szocsiban is, de térdsérülése miatt végül lemondott az óriás-műlesiklásról. Azonban szombaton ott akar lenni a rajtnál.

"Jobban érzem magam, bár a térdem még mindig fáj, de remélem, minden rendben lesz a műlesiklás rajtjáig" - nyilatkozta az El Siglo portálnak. Azt mondta, nehéz előre terveznie, a pálya állapota és a hó minősége ugyanis napról napra változik. "Most éppen kemény a pálya, de úgy tűnik, hogy péntek ismét esni fog az eső. Szeretném élvezni a versenyt, és remélem, be tudok kerülni a legjobb ötven közé."

Elárulta, hogy minden bizonnyal ez lesz az utolsó téli olimpia az életében, de cseppet sem szomorkodik emiatt, inkább büszke az eddigi teljesítményére.

Így viszont sok ideje marad a többi hobbijára: popzenészként és fotósként is ismert, Pop City Trash című kiállítása 2011 nyarán a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható volt.