Vágólapra másolva!
A szerb válogatottal elért Európa-bajnoki 13. helyet kudarcként élte meg, de nem mond le a szerb férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjától Vladan Matic. A Szeged egykori játékosa és edzője szerint a szerb mentalitás furcsa, Lékai Mátét viszont azonnal elfogadná irányítónak.

A 2012-es hazai ezüstérem után hiába várt jó Európa-bajnoki szereplést a szerb szövetség, a férfikézilabda-válogatott csoportjából sem jutott tovább a januári, dániai viadalon.

"Engem is becsapott a felkészülési időszakban lejátszott két mérkőzés. Macedóniát és Montenegrót is nagyon jó játékkal győztük le, az előbbit úgy, hogy a nézők biztatását, a bírók támogatását is élvezték. Optimista voltam, bíztam a csapatban" - nyilatkozta a Magyar Szónak Vladan Matic szövetségi kapitány, akit meglepett, hogy rutinos játékosai mennyire lassúak és görcsösek voltak.

"A 2012-es ezüstérem után ez a 13. hely nagy kudarc. A szakvezetésnek és a játékosoknak is el kell viselniük a kritikát" - tette hozzá. Szerinte a Bundesliga egyik legjobb góllövője, a kieli Marko Vujin mozgásán is lehetett látni, hogy nagy a baj. "Olyannyira nagy volt a nyomás rajta, és annyira akart bizonyítani, hogy sajnos ez lett a vége."

Vladan Matic Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A szerb szövetség nem fogadta el az Európa-bajnokságról készült jelentését, mert egyénekre lebontva akarta látni az értékelést, Matic azonban ebbe nem ment bele. "Ha veszít a csapat, akkor az edzőé a felelősség. Ennek ellenére lemondani nem fogok, Dejan Periccsel együtt maradunk a csehek elleni vb-selejtezős párharcig, utána pedig meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok."

Azt mondta, a horvát és a szerb kézilabda között az a legnagyobb különbség, hogy bár a játékosok hasonló kaliberűek és mentalitásúak, a vetélytársnál van egy Croatia Zagreb, ahová az egész országból összeszedik a legjobb utánpótláskorú játékosokat, akik közül kikerülnek a válogatottak.

"Nagy előny ez, mert a fiatalok a Bajnokok Ligájában is pályára léphetnek. Le a kalappal a horvátok előtt, a folyamatos munkával mindig az élmezőnyben tudnak maradni. Szerintem a Szegednek is ezt az utat kellene választania, mert az anyagiak terén nem tudja felvenni a versenyt a Veszprémmel."

Arra a felvetésre, hogy amíg a horvát játékosok foggal-körömmel harcoltak, hogy válogatottak legyenek, addig Szerbiában állandó téma, hogy a legjobbak, például Darko Stanic és Momir Ilic inkább a klubjukra akarnak figyelni, csak annyit mondott: "Furcsa a szerb mentalitás."

A magyar válogatott irányítóját, Lékai Mátét jól ismeri, hiszen legutóbb Szlovéniában együtt dolgozott vele. "Mátét azért igazoltam le a Celjébe, mert egy fiatal csapatot építettünk, és ő beleillett a képbe. Nagyon gyors, jó keze van, jól lát a pályán. Nagy szükség lenne egy hozzá hasonló tudású irányítóra a szerb nemzeti együttesbe. Ha lehetne, azonnal beválogatnám."