Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Aggódhatnak a vállalatvezetők?

Vágólapra másolva!
Az EU szabályozni készül a tőzsdei vállalatok vezérigazgatóinak fizetését - írja a Financial Times. 
Vágólapra másolva!
  • Egy készülőben lévő tervezet szerint a részvényesek állapíthatnák meg a vezérigazgatók és az átlagos alkalmazottak fizetésének maximális különbségét, valamint azt, hogy mekkora bónuszokat fizessen a vezetőknek az adott cég.
  • Ennek értelmében a részvényesek hagyhatnák jóvá a vállalatvezetők fizetéseit és bónuszait. A részvényesek három évente szavazhatnának az adott vállalat díjazási politikájáról, melyet a cégnek követnie kéne.
  • Brüsszel ezen túl szabályozná azt is, hogy a vezetők fizetéseit milyen módon kell majd nyilvánosságra hozni.
  • Brüsszel szerint a tervezet célja, hogy reálisabb kapcsolat alakuljon ki a vezetők fizetése és valós teljesítményük között a részvényesek beleszólási jogának növelésével.
  • A tervezetet jövő héten terjesztik elő az érintettek, és ha a tagállamok elfogadják, több mint 10 ezer tőzsdén jegyzett társaságra lesz érvényes. Ez viszont nem lesz egyszerű, mivel a tagállamok többségében kevésbé szigorú a fizetések nyilvánosságra hozásának kötelezettségéről szóló szabályozás, és a tagállamok vélhetően nem könnyen mennének bele a szigorításba.
  • A szabályozás mellett érvelők szerint többek között azért van szükség a szigorításra, mert például Franciaországban 94 százalékkal nőtt a vezérigazgatók fizetése 2006 és 2012 között, miközben a részvények árfolyama átlagosan harmadával zuhant vissza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről