Ijesztő tőzsdei eufória

Vágólapra másolva!
Továbbra is igen nagy az optimizmus a piaci szakértők körében, az Investor Intelligence bika-medve arányt leképező mutatója még mindig túlfűtöttségről árulkodik. Márpedig ez semmiképp nem jó jel a tőzsdei kilátásokra nézve.
Vágólapra másolva!

Utoljára az 1987-es tőzsdekrach előtt látott magasságban tartózkodik a tőzsdei kilátásokkal kapcsolatos eufória szakértői berkekben. Már tavaly év végén is hasonlóan magas szinten állt az Investor Intelligence mutatója, azt követően jött is az ilyenkor várható korrekció. Mivel a mutató megint emelkedett, és még mindig a túlvettséget jelző zónában tartózkodik, nagyok egy újabb esés kockázatai az amerikai részvénypiacon.

Megmondani nem tudjuk, hogy mikor és milyen intenzitással indul el egy esetleges lefele korrekció, vagyis igen nagyok az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok. A múltban is voltak olyan esetek egyébként, amikor az Investor Intelligence mutatója túlvettséget jelzett, a grafikonon mégsem mutatkozik észrevehető esés az amerikai indexben. Ez persze azért lehet, mert nincs egyetlen olyan csodaindikátor sem, ami mindig tökéletes jelzést ad, ezért is érdemes egyszerre több forrásból táplálkozni, ha a piacok irányára akarunk következtetni.

Meglátjuk, mi lesz, mindenesetre a nagy amerikai szárnyalást már egy ideje gyanakodva figyeljük.

Forrás: Investor.hu