Vágólapra másolva!
Cech - Ivanovic, Agger, Subotic, Alaba - Walcott, Strootman, Hamsík - Falcao, Ibrahimovic, Bale. Ez nem a világválogatott összeállítása egy jótékonysági gála előtt, ezek a játékosok kihagyják a focivébét. Nem lesz ott a világ legdrágább futballistája, az egyik legjobb kapusa és több a legnagyobb gólzsákok közül.

Több mint bosszantó, amikor egy focista vb-részvétele elszáll egy súlyos sérülés miatt - és legalább ilyen kínos, ha egy világklasszis azért nem játszhat a tornán, mert a válogatottja ki sem jutott. Mindkét esetre lesz példa az idén, az érintettekből már egy remek csapat is összeállítható, komplett cserepaddal.

Petr Cech (cseh, Chelsea)
Évek óta a világ egyik legjobb kapusának számít, világbajnokságon azonban csak egyszer szerepelhetett, 2006-ban. A cseh válogatott a selejtezőcsoportjában a harmadik helyen végzett, csupán egy ponttal lemaradva a második Dániától - úgy, hogy nem volt csapat a csoportban, amely kevesebb gólt kapott volna a cseheknél. Szóval Cech megtette a magáét, de ez nem volt elég.

Branislav Ivanovic (szerb, Chelsea)
Cech klubtársa az utóbbi években a világ egyik legmegbízhatóbb és leggólerősebb védőjévé nőtte ki magát. Ő is azért hagyja ki a vébét, mert a szerb válogatott nem jutott ki a tornára.

Neven Subotic (szerb, Borussia Dortmund)
A tavalyi Bajnokok Ligája-döntős csapat első számú középhátvédje, a mértékadó Transfermarkt.de oldal védő létére 20 millió euróra taksálja a piaci értékét. Ivanovichoz hasonlóan nem lógna ki a vb-mezőnyből, két fecske azonban még nem csinál vébécsapatot a szerb válogatottból.

Daniel Agger (dán, Liverpool)
Amikor nem sérült (ez azért ritkán van), akkor a jelenleg az angol ligában a második helyen álló Liverpool védelmének legstabilabb oszlopa, a dán válogatottnak pedig a csapatkapitánya. Dánia ugyan az olaszok mögött a második helyen végzett a selejtezőcsoportjában, de legrosszabb másodikként így sem jutott ki. Agger cserébe hamarosan játszhat egy felkészülési meccset a magyar válogatott ellen.

Forrás: AFP/Andrew Yates

David Alaba (osztrák, Bayern München)
A Bayern München tavaly mindent megnyert, amit lehetett, az idén talán még jobban (és szebben) játszik, mint tavaly, Alaba pedig a balhátvéd posztján 21 éves kora ellenére klasszis teljesítményt nyújt. Bár az osztrák labdarúgás szépen fejlődik, Alabának fel kell készülnie rá, hogy előfordulhat még ilyen: hiába bizonyít hétről hétre a világ legjobbjai között, a válogatottal még a pótselejtezőről is lecsúszik.

Theo Walcott (angol, Arsenal)
Róla derült ki először, hogy sérülés miatt kénytelen kihagyni a brazíliai tornát. Az angol válogatott szélsője az Arsenallal remekül szerepelt az idén, a csapat sokáig vezette a Premier League-et, majd Walcott januárban, a Tottenham elleni FA-kupa meccsen térdszalag-szakadást szenvedett. Legalább fél évig nem játszhat.

Marek Hamsík (szlovák, Napoli)
"Jobb játékos, mint Steven Gerrard" - mondta róla az edzője, Gerrad korábbi trénere, Rafa Benítez. Hamsíkra is igaz, ami Alabára, már nemcsak ígéret, hanem klasszis a saját posztján, de valószínűleg soha nem fogjuk látni nagyot alkotni egy vb-n vagy egy Eb-n sem. Négy éve azért ott volt Dél-Afrikában, sőt a csapat az olaszokat legyőzve a 16 közé is bejutott. De Hamsíknak a következő próbálkozásra várnia kell.

Nem láthatjuk a vébén a tipikus Hamsík-gólörömöt Forrás: AFP/Roberto Salomone

Kevin Strootman (holland, Roma)
Ő a legfrissebb név a vébét kihagyók listáján. A 24 éves holland válogatott középpályás a Roma pazar idei szereplésének egyik kulcsfigurája, csak a nyáron igazolt Rómába, de máris új színt adott a csapatnak. Strootman két hete, a Napoli elleni rangadón térdsérülést szenvedett, elszakadt az elülső keresztszalagja, kilenc hónapot kell kihagynia.

Radamel Falcao (kolumbiai, Monaco)
Sokak szerint élete legrosszabb döntését hozta meg, amikor az Atlético Madridból nem valamelyik európai topcsapatba, hanem az orosz pénzből nagy terveket szövögető Monacóhoz igazolt, ettől nagyon fog hiányozni - ha fog. Elképesztő elszántsággal dolgozik ugyanis, hogy időben felépüljön a térdsérüléséből, a rehabilitáció állását a közösségi médiában is dokumentálva. 31 nappal a sérülés után, például, az Eye of the tiger című filmbetétdallal (Rocky) készült a visszatérésre.

Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris SG)
Ha addig nem történik semmi Messivel vagy C. Ronaldóval, Ibrahimovic lesz a legnagyobb név a lemaradók között. Az idei szezonban eddig 42 meccsen 43 gólt lőtt (a Bajnokok Ligájában hat meccs, tíz találat), de nemcsak a zseniális megmozdulásai, hanem a színes egyénisége is hiányozni fog. "Nem érdemes nézni a vébét így, hogy nem leszek ott" - mondta erről a maga őszinte stílusában, miután a pótselejtezőn a Cristiano Ronaldo vezette portugál csapat kiejtette a svédeket. Mi tagadás, nagy igazságtalanság, hogy Zlatan Ibrahimovic soha nem fog nyerni semmit nemzeti színekben.

Gareth Bale (walesi, Real Madrid)
A világ legdrágább játékosa nem lesz ott a vébén, és az Ibrahimovic, Hamsík, Alaba hármassal ellentétben neki arra is kevés az esélye, hogy később ott legyen egy nagy tornán. De nem ő lenne az első walesi klasszis, aki így járna, Ian Rush, Mark Hughes és Ryan Giggs tudna erről mesélni.

Ütős csapat lenne Forrás: Origo

Cserepad:
Arda Turan (török, Atlético Madrid)
A spanyol bajnokságban a Real Madridot és a Barcelonát szorongató, a Bajnokok Ligájában félelmetesen menetelő Atlético Madrid középpályása egyebek mellett épp a magyar válogatott ellen vesztett pontok miatt bukott el a selejtezőn a török válogatottal.

Robert Lewandowski (lengyel, Borussia Dortmund)
24 forduló után 15 góllal a második helyen áll a Bundesliga góllövőlistáján, jövőre várhatóan a Bayern München első számú támadója lesz. A lengyel válogatottban is az, de egyedül kevés volt ahhoz, hogy a vébére lője a nemzeti csapatot.

Stevan Jovetic (montenegrói, Manchester City)
A legjobb montenegrói játékos, 22 millió fontot fizetett érte a Manchester City, de nem azért, mert a katari tulajdonosok meggondolatlanul szórják a pénzt, Jovetic valóban ér ennyit.

Christian Eriksen (dán, Tottenham)
A Tottenham dán középpályása a statisztikák szerint tavaly, még az Ajax játékosaként, az összes európai topbajnokságot tekintve (!) a legtöbbször teremtett gólhelyzetet. Még csak 22 éves, nagyon csodálkoznánk, ha végleg lemondhatna a nagy tornákról.