Budapesten rendezik a legfontosabb világzenei találkozót

Vágólapra másolva!
A World Music Expót 1994 óta rendezik meg, mindig máshol, és a világzenei szakma krémje rész vesz rajta. 2015-ben Budapestre jön a vásár, napi húsz koncertet is meg lehet majd nézni.
Vágólapra másolva!

A Womex nem csupán a szakma belügye, az általa katalizált folyamatok, itt létrejött szakmai kapcsolatok sokat segítettek abban is, hogy a világzene az elmúlt két évtizedben nagy népszerűségre tett szert. Maga az esemény sem csak a világ minden tájáról érkező, nagyjából 2500 vendég (kiadók, fesztiválok, koncertszervező ügynökségek, exportirodák, szaklapok, rádiók, tévék képviselői stb.) számára érdekes, hiszen az esti koncertek a nagyközönség számára is nyitottak. Ez azt jelenti, hogy a 2015. októberében több estén is 20-20 zenekar 45 perces koncertjeit láthatjuk majd, többségükben olyanokat, akik amúgy majdnem biztosan nem jutnának el Budapestre. A program 2015 májusában dől majd el.

A magyar nép- és világzene számára is komoly lehetőség ez. Amúgy hazánk sokféleképpen képviseltette már magát a korábbi Womexeken. Az elsőtől kezdve voltak magyar fellépők, 2008-ban a Muzsikás kapta az életműdíjat, 2011-ben pedig egyenesen a nyitó gálaest fókusza volt a magyar zene - itt lehet olvasni a koppenhágai sikerről. A programot összeállító zsűrinek korábban Szép Fruzsina (Sziget) volt a tagja, a 2014-es, Santiago de Compostelában tartott vásáron pedig Weyer Balázs, az Origo volt főszerkesztője a hét döntnök, az ún. "a hét szamuráj" egyike, a teljes névsor itt látható.

A rendező várost 23 jelentkező közül választották ki, a sikeres budapesti pályázat mögött a Hangvető (Liber Endre, Lelkes András, Weyer Balázs) áll. A 2015-ös Womexet október 21. és 25. között rendezik, a fő helyszínek a Művészetek Palotája és a Millenáris. A fesztivál előkészületeire idén és jövőre összesen 470 millió forintos kormányzati támogatást kapnak a szervezők a Hangvető sajtóközleménye szerint.