Hiába keresik a maláj gép nyomát

Vágólapra másolva!
Eredménytelen volt a kutatás az Indiai-óceán közepén, ahol a két hete eltűnt maláj repülő roncsait vélték felfedezni. Közben egy brit lap megszerezte a repülő személyzete és a földi irányítás közötti kommunikáció felvételét. Azt írták, rutinszerű volt.
Vágólapra másolva!

Péntek estig sem hozott semmilyen eredményt a két hete nyomtalanul eltűnt malajziai repülőgép utáni kutatás, és időközben az Indiai-óceánon látott két gyanús tárgy is lesüllyedhetett a tenger fenekére - közölték az ausztrál hatóságok.

Csütörtökön műholdas felvételeken fedeztek fel két nagy méretű tárgyat az Indiai-óceán déli részén, az ausztráliai Perth-től 2500 kilométerre délnyugatra. Azt gondolták, hogy azok méretüknél fogva - a nagyobbik 24 méter hosszú, a kisebb ötméteres - akár a repülő roncsai is lehetnek. Hiába keresték azonban repülőkkel és hajókkal, csütörtökön és pénteken is, nem lelték a feltételezett roncsokat. Az ausztrál hatóságok szerint feltehetően elsüllyedtek.

"Lehet, hogy a felvételek csupán konténereket mutattak, amelyek az óceánba zuhantak egy hajóról. Egyszerűen nem tudjuk, de tartozunk azzal az eltűntek családjainak, barátainak, hogy megtegyünk mindent, amit csak tudunk" - mondta Tony Abbott, Ausztrália miniszterelnöke.

Nem járt eredménnyel a keresés az India és Thaiföld között elterülő Andamán-tengeren sem. Itt olyan területeket fésültek át újra pénteken, ahol korábban már keresték az eltűnt gépet.

A keresést ugyanakkor rendkívül nehezíti, hogy nagyon sok szemét úszik az óceánban. A CNN arról ír, hogy a gép utáni kutatás nem is olyan, mintha tűt keresnének egy szénakazalban, hanem mintha egy bizonyos tűt keresnének egy tűgyárban. Ezt a hasonlatot használta M. Sanjayan a Conversation International amerikai központú globális környezetvédelmi szervezet vezető kutatója.

Eközben a Telegraph brit lap megszerezte a repülő személyzete és a földi irányítás közötti kommunikáció felvételét. Azt írták, az 54 percen át tartó rádiózás rutinszerűen zajlott, csak két dolog volt feltűnő. Az egyik, hogy a gép másodpilótája pár perces időtartamon belül kétszer is bemondta, milyen magasan repülnek, és minden rendben. A másik pedig, hogy az eltűnés előtt lekapcsolták az összeköttetést.

A kutatás a hét végén is folytatódik, ráadásul további kínai és japán repülőgépek, illetve hajók is csatlakoznak. Összesen 26 ország 60 hajója és 50 repülőgépe kutat nyomok után. Kína több hadihajóját is az Indiai-óceán déli részére vezényelte. Pénteken már úton voltak a területre, de még napokba telik, mire odaérnek. Valószínű, hogy kereskedelmi és tudományos kutatást végző kínai hajók is követik őket. A Malaysia Airlines Boeing 777-es 239 utasa között 154 kínai volt.