Pénzbányász appok merítik le a mobilokat

online aranyláz, bitcoin, virtuális fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
A zenelejátszó és pontgyűjtő appok titokban digitális pénzt bányásztak. A trükkös appok titkos tevékenysége jócskán lecsökkenti az akkumulátoros üzemidőt.
Vágólapra másolva!

A bosszantó mellékhatású applikációkat a Trend Micro nevű it-biztonsági cég munkatársai fedezték fel a Google Play piactéren. A Songs nevű, eredetileg bollywoodi filmekből ismert indiai slágerek hallgatását kínáló appot a Google statisztikái szerint egy-ötmillió felhasználó telepítette, míg a kedvezménykuponok gyűjtését kínáló Prized alkalmazást néhány tízezren használták.

E sorok írásakor még mindkét app elérhető a Google rendszeréből, pedig a biztonsági kutatók kiderítették, hogy mindkét applikációban olyan modul van elrejtve, amelyek a bitcoinhoz hasonló litecoin és dogecoin nevű digitális pénzeket bányásznak készítőik számára - írja az Ars Technica hírportál.

Szerencsés esetben csak töltés alatt bányásznak

A digitális pénz bányászata azt jelenti, hogy a telefonokkal bonyolult matematikai számítási műveleteket végeztetnek. A két virtuális fizetőeszköz rendszere mindig annak ítél oda egy egység internetpénzt, akinek az eszköze a leghamarabb végez el egy számítást.

A két applikáció esetében azonban az okostelefonok gyakorlatilag bérmunkát végeznek az appok készítőinek, mivel helyettük végzik el ezeket a számításokat. Ennek pedig az az eredménye, hogy az appok telepítése után az okostelefonok hardvere hatalmas termelést kap, így gyakran átforrósodik.

Az akkumulátort a most megtalált appok csupán azért nem merítették az átlagosnál sokkal jobban, mert úgy programozták őket, hogy coinbányász funkcióik csak a telefon töltése alatt aktiválódjon.

Más appok viszont le is merítik a mobilt

Nem minden pénzbányász appot programoznak energiatakarékos működésűre, a Lookout biztonsági cég munkatársai is találtak a héten hasonló tevékenységet végző appot. Ez azonban nem a Playen, hanem egy appok kalózverzióit kínáló fórumon bukkant fel.

A Lookout által fellelt alkalmazás nem csak töltés alatt, hanem normál üzemben is aktiválódtak, jelentősen csökkentve az üzemidőt. A CoinKrypt nevű szolgáltatásban titokban bányászó
applikáció ráadásul több gigabájtos rejtett internetforgalmat is generál a feldolgozandó adatcsomagok letöltése során. A feldolgozandó adatcsomagok letöltése pedig akár több gigabájtos rejtett internetes adatforgalmat is generált az appokat feltelepítőknek.