Mourinho megtörné a BL-elődöntők átkát

Jose Mourinho, Diego Simeone, foci
SPAIN, Madrid : Atletico Madrid's Argentinian coach Diego Simeone (R) greets Real Madrid's Portuguese coach Jose Mourinho before the Spanish King's Cup (Copa del Rey) final football match Real Madrid vs Atletico de Madrid at Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 17, 2013. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
A kiváló formában lévő Atlético Madrid kedden a Chelsea-t látja vendégül a Bajnokok Ligája elődöntőjének nyitómérkőzésén. A vendégek edzője, José Mourinho zsinórban három vesztes elődöntős párharc után végre nyerne, és egyébként is van elszámolnivalója Diego Simeonéval.

Az Atlético együttese önbizalommal telve készülhet az elődöntőre, ugyanis a BL-ben és a bajnokságban is nagyszerűen futballozik a csapat: előbbi negyeddöntőjében a Barcelonát búcsúztatta, a Primera Divisiónban pedig a legutóbbi nyolc találkozóját megnyerve az élen áll. Diego Simeone edző kedden már ismét számíthat egyik legjobbjára, Arda Turanra, míg a másik oldalon Jose Mourinho vezetőedzőnek komoly problémát okoz Eden Hazard sérülése.

"Nagyon kemény párharc lesz ez, két hasonló stílusban futballozó csapat között" - mondta a madridi csapatkapitány Gabi Fernandez. "Mourinho együttesei taktikailag mindig tökéletesen felkészültek, s azon lesz a Chelsea, hogy megvalósítsa terveit."

Mourinho és Simeone jól ismerik egymást Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Mourinhónak fájó emlékei lehetnek Diego Simeone csapatáról, mivel éppen az Atlético volt az a csapat, mely a legutóbbi szezonban legyőzte az általa irányított Real Madridot a spanyol Király-kupa fináléjában.

Az akkori vereség azt jelentette, hogy utolsó madridi szezonjában semmit sem nyert a Reallal a szakember. Mourinhónak nem csupán a kisebbik madridi csapattal gyűlt meg a baja az utóbbi időben, de a BL-elődöntőivel is: az Interrel 2010-ben elért győzelem óta ugyanis a Reallal sorozatban háromszor jutott be a négy közé, s mindannyiszor el is vérzett, így egy esetleges mostani bukás már a negyedik vesztes elődöntője lenne egymás után.

A Chelsea szurkolói számára az elmúlt évek nemzetközi kupaszereplései adhatnak okot a bizakodásra, mivel 2012-ben Bajnokok Ligáját, tavaly pedig Európa Ligát nyert a csapat.

Az Atléticónál a tavalyi Király Kupa-siker volt hosszú idő után az első jelentős diadal. A csapat a legrangosabb nemzetközi sorozatban 1974-ben jutott utoljára fináléba, míg a bajnokságban 1996 óta nem tudott nyerni.

A párharc két futballista számára különösen érdekes lehet. Fernando Torres, a Chelsea spanyol csatára ugyanis az Atléticóban lett sztárjátékos, onnan szerződött el 2007-ben a Liverpoolhoz, ráadásul az utóbbi időben felerősödtek azok a pletykák, melyek szerint idén nyáron visszatérhet nevelőegyesületéhez.

A másik labdarúgó, az Atlético 21 éves belga kapusa, Thibaut Courtois, aki a Chelsea játékosa. A kölcsönadott hálóőrrel kapcsolatban felmerült, hogy a két klub megállapodása miatt nem védhet majd a londoniak ellen, mivel a spanyol klubnak meccsenként 3 millió eurót kellene fizetnie a Chelseanek, ám az európai szövetség (UEFA) jelezte, a londoni csapat nem követelhet pénzt ezért.

A kedden, 20.45-kor kezdődő mérkőzést a svéd Jonas Eriksson vezeti.