Fenntarthatatlan a bankadó a Bankszövetség szerint

Vágólapra másolva!
A jövőben is együttműködésre törekszik a Bankszövetség a kormánnyal, ugyanakkor a pénzügyi tranzakciós illetékkel, és a speciális bankadóval kapcsolatban is a csökkentést tartja az egyetlen helyes iránynak – jelentette ki Patai Mihály, a szervezet elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 
Vágólapra másolva!
  • A Bankszövetség nem a két tétel teljes eltörlését célozza meg, hanem inkább a realitásokat figyelembe véve a csökkentést.
  • Patai elmondása szerint 2010-ben elfogadták, hogy speciális bankadót kell bevezetni, amelyet azonban krízisadóként, három évre tervezett a kormány. A probléma az, hogy a bankadó átterjedt a negyedik, ötödik évre, ami így nem jó senkinek sem, az átmeneti állapotot pedig nem lehet hosszú távon fenntartani. Emiatt korlátozódik a magyar bankok hitelezőképessége, pedig a közös érdek az, hogy a bankadó „normális mértékre csökkenjen”.
  • Patai tegnap az MTV Az este című műsorában arról beszélt, hogy szerinte nem fognak a hazánkban jelen lévő nagybankok kivonulni, persze ennek is van realitása. Inkább a kisebb működési méret mellett tehetik le a voksuk az érintett pénzintézetek.