Vágólapra másolva!
Hivatalosan is elutasította a botoxról híres Allergan gyógyszercég a Valeant Pharmnaceutical felvásárlási ajánlatát, ami nagyjából 46 milliárd dollárra értékeli a céget, mert az szerintük jelentősen alulértékeli a vállalatot. A hírekre több mint másfél százalékot esett az Allergan árfolyama.
Vágólapra másolva!
  • Nem tartja elégnek azt a 45,7 milliárd dolláros felvásárlási árat a botoxról híres Allergan gyógyszercég, amit még április végén nyújtott be a Valeant Pharmnaceutical a társaság megvásárlására, így hétfőn hivatalosan is elutasította az ajánlatot.
  • Az ügylet jelentős kockázattal járna a részvényesekre nézve az Allergan szerint, és a vezetőség úgy gondolja, hogy a Valeant üzleti modellje is fenntarthatatlan, így nem támogatja a tranzakciót.
  • A Valeant az aktivista befektetéseiről ismert Bill Ackmannel állt össze, hogy felvásárolják a botoxgyártót. Ugyanis Ackman alapja, a Pershing Square a Valeant legnagyobb részvényese, és áprilisban azt is nyilvánosságra hozta, hogy mát 9,7 százalékos tulajdonnal rendelkezik az Allerganban is.
  • Ellenben az Allergan erre válaszul bevetette az úgynevezett méregpirulát, ami azt a gyakorlatot jelenti, hogy a célpont társaság olyan intézkedést hoz, amivel kevésbé vonzóvá teszi saját magát. Ez esetben az Allergan olyan szabályt hozott, hogy ha egy nem kívánt befektető 10 százalékot meghaladó részesedést ér el, akkor a többi tulajdonosnak lehetősége van diszkonttal részvényt vásárolni.
  • A felvásárlással egyébként egy igazi óriáscég jönne létre a szem- és bőrápolási gyógyszerek piacán, hiszen mindkét vállalat 40 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációval rendelkezik.
  • Az Allergan árfolyama az áprilisi bejelentést követően 15 százalékot ugrott azóta viszont már kicsit visszább korrigált, és jelenleg 160 dollár környékén ingadozik.

Az Allergan árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu