Putyin kicsit még húzza az időt

Vágólapra másolva!
Az orosz elnök még várja a kelet-ukrajnai népszavazás hivatalos eredményeit, és a szóvivője szerint nehéz megjósolni, hogy milyen döntést hoz majd.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök az eredmények fényében mond véleményt Donyeck és Luhanszk megye jogállásáról tartott vasárnapi népszavazásról - közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. A Kommerszant című orosz napilapnak úgy nyilatkozott, nehéz megjósolni, hogy milyen döntést hoz az államfő. A lap munkatársa arról kérdezte a szóvivőt, befolyásolni fogja-e Putyint az, hogy ő maga kérte a föderalizáció kelet-ukrajnai híveit a népszavazás elhalasztására. Peszkov ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin nem kérte őket erre, hanem csupán javaslatot tett. "Ugyanakkor erre (a javaslatra) még az elnök tekintélye ellenére is nehéz volt hallgatni. A hadműveletek miatt a lakosok kénytelenek saját terveik mentén cselekedni, a valós helyzetből kiindulva" - mondta Peszkov.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió már közölte, hogy nem ismeri el a donyecki és luhanszki népszavazást, továbbá arra figyelmeztetett, hogy újabb szankciókat vezethet be Oroszország ellen, ha a kelet-ukrajnai referendum miatt meghiúsulna a május 25-i ukrán elnökválasztás. Peszkov szerint az Oroszországgal szembeni kifogások mind badarságok.

Dmitrij Peszkov szerint a Nyugat képmutató politikát folytat, amikor szankciókkal fenyegeti Moszkvát. "Nem fontos számukra, hogy végrehajtják-e a megállapodásokat, zajlik-e a párbeszéd, és vége van-e a lövöldözésnek. Az a fontos nekik, hogy megrendezzék az elnökválasztást, és lezárják az általuk megszervezett puccs törvényességével kapcsolatos jogi kérdést" - mondta a szóvivő.

A terület jogállásáról vasárnapi népszavazáson a részt vevők csaknem 90 százaléka a Donyecki megye függetlenségére szavazott, a másik kelet-ukrajnai szakadár területen, a Luhanszki megyében pedig csak hétfőn hozzák nyilvánosságra az ottani referendum eredményeit.